Home / Aktualitet / Spanja miraton skemën minimale të të ardhurave bazë për të zgjidhur krizën e varfërisë nga virusi, ja si ka vepruar qeveria
The senior woman and man holding gas bill in front of heating radiator. Payment for heating in winter.

Spanja miraton skemën minimale të të ardhurave bazë për të zgjidhur krizën e varfërisë nga virusi, ja si ka vepruar qeveria

Qeveria e majtë e Spanjës miratoi të Premten një skemë minimale të të ardhurave bazë për të zgjidhur një rritje të varfërisë që buron nga kriza e virusit që ka detyruar shumë familje të mbështeten në ndihmën ushqimore.

Sot është krijuar një e drejtë e re sociale në Spanjë,” tha Pablo Iglesias, një zv / kryeministër dhe kreu i Podemos së majtë, pasi masa u miratua nga kabineti.

Do të garantojë të ardhura prej 462 euro (515 dollarë) në muaj për një të rritur që jeton vetëm, ndërsa për familjet, do të kishte një shtesë prej 139 euro për person, qoftë i rritur apo fëmijë, deri në një maksimum mujor prej 1,015 euro për shtëpi.

Fondet do të ndahen në përputhje me të ardhurat e tjera, kështu që kushdo që ka një punë me pagë të ulët do të kishte pagën e tij të lartë për të përmbushur pragun e përshkruar të Premten.

Ministria për Përfshirje dhe Siguri Shoqërore tha që do të thotë “që çdo shtëpi do të kishte një të ardhur mesatare vjetore të garantuar prej 10.070 euro (11.200 dollarë)”.

Qeveria tha se masën pritej ta përfitonin rreth 850,000 shtëpi, duke prekur gjithsej 2.3 milion njerëz – 30 përqind e të cilëve ishin të mitur.

Rreth 100,000 familje do të fillojnë të marrin paratë muajin tjetër,” tha ai.

Skema themelore e të ardhurave minimale ishte një premtim i bërë nga qeveria e majtë e koalicionit të kryeministrit Pedro Sanchez, e cila mori detyrën në Janar, duke bashkuar partinë e tij Socialiste me Podemos si partnerin e ri.

Iglesias tha se kriza e shkaktuar nga epidemia e kishte detyruar qeverinë “të shpejtojë zbatimin e masës”.

Ndalesa ekonomike e cila filloi pasi Spanja hyri në bllokim në mes të Marsit për të ngadalësuar përhapjen e virusit, ka lënë qindra mijëra njerëz të papunë, duke shkaktuar një rritje të shpejtë të varfërisë që ka kapërcyer atë të vitit 2008 kur shpërtheu flluska e pasurisë.

Shumë familje, veçanërisht në Madrid, për herë të parë janë gjendur të detyruar të qëndrojnë në linjë për shpërndarjen e ushqimeve në kishat lokale dhe organizatat e lagjeve.

Qeveria tha se masa, e cila pritet të kushtojë një vjetor 3.0 miliardë euro, ka për qëllim t’i jepet fund varfërisë ekstreme, e cila prek rreth 600,000 shtëpi dhe 1.6 milion njerëz.

Edhe para epidemisë, eksperti i varfërisë i KB, Philip Alston, i cili e vizitoi në Shkurt, tha se Spanja po “dështonte plotësisht” pasi qytetarët e saj më të varfër po jetonin në disa nga kushtet më të këqija në Evropë, duke përshkruar nivelet e pabarazisë si “jashtëzakonisht të larta”.

K.Gj

Check Also

VOA: “Viti 2020, shqiptarët sërish me sytë nga ambasadat perëndimore”

Si sot, 30 vjet më parë, disa mijëra shqiptarë hynë në mjediset e ambasadave perëndimore …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 15 =