Home / Kuriozitete / Sjell fat, pjellori dhe begati! Kjo është legjenda dhe kuptimi simbolik pse të gjithë duhet ta kemi afër

Sjell fat, pjellori dhe begati! Kjo është legjenda dhe kuptimi simbolik pse të gjithë duhet ta kemi afër

Breshka është një kafshë që përfaqëson këmbënguljen, elasticitetin, forcën, por edhe jetëgjatësinë. Konsiderohet një krijesë e mençur dhe ndër ata që mund të mbrohen më mirë, për shkak të karapacisë së saj. Le të shohim së bashku njëfarë legjende dhe simboliken e saj.

Breshka është një nga kafshët më të vjetra dhe për këtë arsye gjithmonë ka pasur një rol të rëndësishëm simbolik. Imazhi i universit dhe tokës, është përcaktuar me mençuri dhe bartës i së vërtetës në shumë tregime.

Për fisin Maya, breshka ishte e lidhur me yjet. Fjala “tartaruga” (breshkë) vjen nga greqishtja, “tartarukhos”: që i përket ferrit, Tartarit. Sipas etimologjisë popullore, ajo rrjedh nga tarturusi latin ose bota nëntokësore dhe ngjall imazhin e zonave nëntokësore të psikikës.

Një legjendë rreth breshkës vjen direkt nga amerikanët vendas dhe flet për krijimin e botës. Ishte një kohë kur perënditë dhe qeniet njerëzore jetonin së bashku në qiell. Një ditë njëri prej tyre vuri re se rrënjët e një peme kishin kaluar retë dhe kishin rënë në një oqean të panjohur.

Pastaj breshka në krye të të gjitha kafshëve, thirri një asamble të përgjithshme dhe urdhëroi kalimtarët për të shkuar menjëherë për të kërkuar një pjesë të tokës nga e cila rrënjët do të siguronin me siguri ushqim nga përtej oqeanit. Kastori shkoi i pari, notoi dhe notoi derisa u mbyt, të njëjtin fat si lepuri dhe bretkosa e vjetër.

Breshka atëherë u hodh vetë për të menaxhuar situatën, para se t’i mbaronte forca, një grumbull i vogël toke mbeti në karapacinë e breshkës. Nga ai grumbull i vogël balte mori formë një ishull që ngadalë u rrit për të krijuar tokën e tërë.

Një tjetër legjendë greke ka breshkën si protagonist të saj. Thuhet se ninfa Chelone kishte guxuar ta tallte Zeusin dhe ishte dita e dasmës. Për këtë arsye ajo ishte dënuar nga zotat: Ajo u hodh në det dhe u dënua për të mbartur shtëpinë e saj në shpinë, duke u bërë kështu një breshkë.

Për indianët e Amerikës së Veriut breshka përfaqëson botën lart dhe poshtë nesh, është një lloj totemi sepse është në origjinën e krijimit të Tokës.

Në Kinë, disa legjenda shpesh tregojnë për një breshkë detare në anën e së cilës mbështetet Toka. Nuk është e habitshme, nëse ndodh që kur të vizitoni një vend kinez, ju do të gjeni breshka që mbështesin shtyllat e mëdha të monumenteve.

Në Mongoli, breshka është simbol i përjetësisë dhe për këtë arsye u përshkruan perandorët e mëdhenj pranë tyre. Edhe sot, është e zakonshme të besohet se nëse sheh një breshkë në barkë kjo do të sjellë fat të mirë, por peshkatarët grekë për shembull besonin se ishte një shenjë e mirë vetëm nëse ishte parë në anën e anijes.

Në kulturën Maori, breshka simbolizon familjen, pjellorinë dhe begatinë. Për japonezët, breshka është e lidhur me lejlekun si një simbol i lumturisë dhe fatit.

Check Also

Çfarë do të ndodhte nëse Toka do të ndalonte së rrotulluari?

Në filmin e vitit 1951, “Ditën kur Toka sërish mbijetoi”, një jashtëtokësor i quajtur Klatu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × one =