Home / Bota / Shkencëtarët kapën një zhurmë misterioze nga thellësia e Tokës, por askush nuk e di se çfarë është

Shkencëtarët kapën një zhurmë misterioze nga thellësia e Tokës, por askush nuk e di se çfarë është

Shkencëtarët kanë kapur një zhurmë misterioze që vjen nga thellësia brenda Tokës, por ata ende nuk janë të gatshëm të pranojnë se çfarë është . Ka qenë prej kohësh e njohur se Toka vazhdimisht gjeneron një sinjal vibracional me frekuencë të ulët. Përpjekja e parë për të zbuluar këtë zhurmë u bë në vitin 1959, por deri në vitin 1998  shkencëtarët në fund provuan ekzistencën e saj. Që atëherë, ka pasur qindra përpjekje për të regjistruar zhurmën e  Tokës, por ata janë bërë të gjitha duke përdorur sizmometra në tokë.

Tani studiuesit kanë kapur zhurmën për herë të parë duke përdorur instrumentet sizmike në fund të detit. Hulumtuesit mblodhën të dhënat nga 57 stacione sizmometrike të vendosura në Oqeanin Indian, në lindje të Madagaskarit, midis 2012 dhe 2013. Ata pastaj aplikuar një kombinim të teknikave për të hequr ndërhyrje nga valët e oqeanit, rrymat  elektronike, dhe korrigjuar për sinjalin e gjeneruar nga çdo tërmetet. Përfundimisht, ata ishin në gjendje të përcaktojnë se dridhjet natyrore të Tokës shkon në disa frekuenca midis 2.9 dhe 4.5 millihertz.

Këto dridhje nuk mund të dëgjohen nga njerëzit, sepse ato janë përafërsisht 10,000 herë më të vogla se pragu i dëgjimit më të ulët të veshit të njeriut (20 hertz). Megjithatë, fakti që ata janë zbuluar në fund të oqeanit, dhe rreth 70% e sipërfaqes së planetit është e mbuluar me ujë, sugjeron se është i pranishëm në të gjithë globin. Ekipi hulumtues, i drejtuar nga Martha Deen në Institutin e Fizikës së Tokës në Paris, shpreson se të dhënat e reja do të japin të dhëna për burimin e zhurmës. Sizmologët kanë propozuar shumë teori të ndryshme për të shpjeguar dridhjet e vazhdueshme – nga shqetësimet atmosferike deri te valët e oqeanit që lëvizin mbi dyshemenë. /Bota.al

Check Also

Bush është tronditur nga komentet për miqësinë e tij me Michelle Obaman

Ish-presidenti George W. Bush deklaroi se ishte “tronditur” nga reagimi i njerëzve ndaj miqësisë së …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + one =