Home / Kryesore / Shkencëtarët ende në dilemë, cilat janë efektet e njohura që viruset shkaktojnë në tru

Shkencëtarët ende në dilemë, cilat janë efektet e njohura që viruset shkaktojnë në tru

Në pandemitë e hershme mbi njerëzimin, mjekët vigjilentë vunë re se përveç sëmundjeve të zakonshme, kryesisht të frymëmarrjes, viruset gjithashtu dukeshin se shkaktonin simptoma neurologjike.

Një specialist britanik i frymëmarrjes në fund të viteve 1800 gjeti se gripi dukej se nxiste çrregullime në pjesë të ndryshme të trupit.

Në të vërtetë, disa pacientë gjatë pandemisë së gripit 1889–1892 thuhet se u goditën me psikoza, paranojë, dhimbje therëse dhe dëmtime nervore.

Në mënyrë të ngjashme, studiuesit kanë lidhur pandeminë e gripit të vitit 1918 me parkinsonin, çrregullimet neuropsikiatrike dhe një shpërthim të përgjithshëm të “sëmundjes së gjumit” të encefalitit lethargica, i cili shpesh do t’i çonte pacientët në një gjendje të ngjashme me koma edhe pse studiuesit ende debatojnë nëse të dy janë shkaktarë të lidhur.

Check Also

Shqiptarët pa ujë të pijshëm/ 20 mijë euro për impiante filtrimi në vilat e qeveritarëve

Ndryshe nga shumica e shqiptarëve që tërmeti dhe pandemia i ka bërë “me dhimbje koke”, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 4 =