Home / Aktualitet / Sa i nevojshëm është kontakti me sy në një njohje të re?

Sa i nevojshëm është kontakti me sy në një njohje të re?

Studiuesit e takimeve, kanë shqyrtuar rolin e kontaktit me sy, brenda kontekstit të tërheqjes fillestare romantike.

Ata e përshkruajnë kontaktin me sy, si një nga sinjalet më të rëndësishme joverbale të përdorura për të komunikuar dashurinë gjatë zhvillimit të marrëdhënieve.

Por, kontakti me sy luan dhe një rol në zvogëlimin e pasigurisë brenda ndërveprimeve fillestare romantike, sepse me më shumë kontakt me sy vjen më pak ekspresivitet, në situata të caktuara.

Në përputhje me rrethanat, studiuesit e njohën kontaktin me sy si një komponent kritik, natyror të komunikimit i përdorur për të përcjellë pëlqimin dhe tërheqjen dhe vunë re se ndoshta jo çuditërisht, tërheqja reciproke romantike e nxit më shumë kontakt me sy.

Por si funksionon?

Croes et al. përdori metodologjinë e takimit të shpejtë (speed-dating), për të hetuar ndikimin e kontaktit me sy në zhvillimin e tërheqjes romantike dhe rolin e strategjive ndërvepruese, të zvogëlimit të pasigurisë në formën e vetë-zbulimit dhe bërjes së pyetjeve. Çuditërisht, rezultatet e tyre zbuluan se kontakti me sy nuk kishte efekt të drejtpërdrejtë në tërheqjen romantike. Sidoqoftë, ata zbuluan se brenda ndërveprimeve fillestare, kontakti me sy shkakton më pak pasiguri dhe më shumë intimitet, në krahasim me komunikimet pa kontakt me sy.

Më shumë kontakt me sy, më pak pyetje

Croes et al. vuri në dukje se megjithëse kontakti me sy brenda ndërveprimeve fillestare nuk ndikon në tërheqjen romantike, ai ndikon në ndërveprimin sepse komunikimi është më shumë joverbalisht ekspresiv, duke pasur parasysh që rrit vetë-zbulimin.

Prandaj, kur komunikojnë pa kontakt me sy, njerëzit priren të bëjnë më shumë pyetje për të zvogëluar pasigurinë. Croes et al. zbuloi se me kontaktin me sy, njerëzit bënin më pak pyetje dhe pyetjet ishin më pak intime, duke sugjeruar se komunikimi pa kontakt me sy, si në Skype, krijon më shumë pasiguri. Ata vunë re se mungesa e kontaktit me sy krijon ndërveprim më pak informues, i cili gjeneron më shumë pyetje.

Ata shpjeguan se shikimi i ndërsjellë rregullon komunikimin, sinjalizon marrjen e bisedës dhe jep reagime për marrjen dhe perceptimin e mesazheve. Pa kontakt me sy, mund të kërkohen më shumë pyetje për të rregulluar bisedën.

Croes et al. shpjegoi se rezultatet e studimit të tyre demonstrojnë se njerëzit ende mund të krijojnë përshtypje tërheqëse pa kontakt të drejtpërdrejtë me sy në situata komunikimi.

A janë njerëzit më tërheqës nëse bëjnë më shumë pyetje?

Croes et al. arriti në një përfundim disi befasues, duke zbuluar se bërja e pyetjeve dhe vetë-zbulimi nuk ndikuan drejtpërdrejt në tërheqjen romantike, një gjetje në konflikt me hulumtimet paraprake për zvogëlimin e pasigurisë, ku bërja e pyetjeve dhe vetë-zbulimi krijuan ndërveprime më intime dhe më shumë tërheqje.

Check Also

Vizita e Escobar në Tiranë! Takime me Ramën dhe Bashën, mesazhi i ambasadës

 Ambasada e Shteteve të Bashkuara në vendin tonë, me anë të një postimi në rrjetin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + 17 =