Politika është shkollë. Por kjo shkollë ka qenë e pamundur të mësohej nga katërshja Berisha, Rama, Meta dhe Basha. Këta asnjëherë nuk iu drejtuan racionalizmit, por vetëm gënjeshtrës dhe kërcënimit me destabilizim të Shqipërisë. Po vallë, a e kuptojnë dot këta gjykimin racional! Jo, nuk e kuptojnë dot. Prandaj, që të katërt, gjithmonë kanë sunduar me anë të manipulimit të zgjedhjeve dhe me korrupsion. Sepse kanë dashur të sundojnë dhe jo të menaxhojnë shtetin shqiptar. Asnjëherë këta nuk luajtën për interesin kombëtar. Kurse tani janë në prag të falimentimit.
Është kjo arsyeja që, që të katërt, janë duke ecur drejt likuidimit të tyre. Po si?

l.
Politika amerikanë dhe ajo gjermane tani kanë gjithçka në dorë në Shqipëri. Dhe ky ishte shpëtimi i Shqipërisë dhe shqiptarëve pas dyqind vjetësh luftë për të shpëtuar ekzistencën e tyre të kërcënuar me shfarosje etnike.
Amerikanët, në vitin 2016, formuluan kushtetutën shqiptare antikorrupsion dhe antitirani në Shqipëri. Kushtetuta përmban në vetvete procedurën e likuidimit të korrupsionit të lartë shtetëror.
Berisha që e ndjeu menjëherë rrezikun e likuidimit të tij penalisht, me shumë pasion kërkoi të krijonte një krizë tërësore në Shqipëri edhe pse me forcë u detyrua të votonte kushtetutën. Ai ka tani tre vjet që po i luan të gjithë gurët e destabilizimit të Shqipërisë, dhe ka dështuar.
Por, çfarë po ndodh me Ramën?

ll.
Rama, në dy vjet rresht, ndonji thuajse pasiv, ndërsa tani ndihet i mpirë politikisht në funksion të reformës, të cilën ai kuptohet që nuk e do.

Kurse politika amerikane veproi ndryshe. Në funksion të Reformës në Drejtësi, asaj i erdhi përshtat djegia e mandateve të deputetëve të Partisë Demokratike. Duke i dominuar tani hordhitë antireformë të Saliut, ajo po e dominon dhe Ramën me politikë.

Likuidimi i të korruptuarve të PD-së kuptohet që erdhi nga akti naiv i Berishës.Berisha pasi iu imponua deputetëve të PD-së që këta të dilnin nga Parlamenti duke djegur mandatet e deputetit, menjëherë deklaroi: “ka krizë elektorale, janë manipuluar zgjedhjet”, dhe prandaj duhet të dekretoheshin zgjedhjet e reja parlamentare.
Por menjëherë politika amerikane deklaroi që nuk ka krizë dhe, edhe Parlamenti është legjitim, edhe zgjedhjet e vitit 2017 janë legjitime.

Por, pasi pranoi me deklarim që nuk ka krizë dhe as jolegjitimitet të Parlamentit, me një politikë shumë të hollë, politika amerikane përkrahu zëvendësimet në Parlament me deputetët e rinj të listave të pritjes, të cilët ishin të votuar njëlloj si edhe ata që lanë mandatet.

E gjithë kjo lojë e saktë politike, në raport të drejtë edhe me personalitetin e lartë që ka fjala e politikës amerikane në Shqipëri, nuk i dha fare ushqim opozitarizmit jashtë Partisë Demokratike dhe i mpiu protestat, të cilat tani janë të reduktuara deri në mospërfillje.

Mbas kësaj, politika amerikanë, e mbështetur edhe nga politika gjermane, e dominoi vetë politikën shqiptare duke e likuiduar menjëherë opozitën antireformë nga Parlamenti, sepse, siç e thamë më lart, ajo hapur përkrahu deputetët e rinj zëvendësues. Realisht me kërë kundërpërgjigje elokuente ndaj politikës së Berishës, politika ndërkombëtare e dominoi përfundimisht vetë Parlamentin për ta vendosur atë kryekrejt në shërbim të Reformës në Drejtësi.

lll.
Kjo ishte lëvizja me të cilën politika amerikane dominoi dhe vetë Ramën, sepse, pas riformulimit të Parlamentit, Rama nuk ka më asnjë justifikim për Reformën në Drejtësi. Deri tani Rama justifikohej se nuk kishte vota në Parlament. Kurse ndërkohë ndihet i mpirë politikisht, sepse e ka kërcënuar me fakte kompromentuese edhe Zëri i Amerikës.

Mpirja e Ramës, në fakt, para katër ditësh, i dha forcë KLP-së që të avancojë drejt përfundimit të SPAK-ut. Ngritja e SPAK-ut krijon realisht mundësinë juridike për fillimin e luftës antikorrupsion në rrethet e larta të politikës shtetërorë. Dhe kjo në vetvete do të hapë epokën e re të shoqërisë shqiptare, jo vetëm në Shqipëri, por edhe në Kosovë, në Mal të Zi dhe në Maqedoni. Eliminimi i klasës së korruptuar politike në Tiranë, do të ndryshojë menjëherë vetë politikën e shtetit shqiptar me Serbinë dhe Maqedoninë, gjithmonë në favor të bashkimit kombëtar të të gjithë botës shqiptare në Ballkanin Perëndimor.

Ka njëqind vjet që politika shqiptare ka luajtur kundër interesit shqiptar dhe në favor të fqinjëve pushtues. Eliminimi masiv i klasës së korruptuar të politikës shqiptare, krijon realisht strukturën e Arbërisë moderne. Edhe sot, korrupsioni në Tiranë dhe në Shkup, është ai që errëson zhvillimin shqiptar. Madje, po ta shohësh me vëmendje analitike, edhe korrupsioni i politikës së lartë në Prishtinë nuk luan në interes të bashkimit shqiptar, se kuptohet që luan për interes të Beogradit.

Por eliminimi tërësor i klasës së korruptuar politike në Tiranë, hap menjëherë historinë e re të shqiptarizmit në të gjithë Ballkanin Perëndimor, sepse menjëherë fillon likuidimi i krerëve shqiptarë të korruptuar në Prishtinë dhe në Shkup.
E kuptoni tani se përse likuidimi i korrupsionit të lartë politik në Tiranë është domosdoshmëri historike për zhvillimin gjithëshqiptar në Ballkanin Perëndimor? Dhe, e kuptoni gjitashtu se përse politika e Perëndimit të lartë është e interesuar kryekrejt për ta mbaruar me sukses në Shqipëri Reformën në Drejtësi?