Home / Letersi / PËRSE DUHEN RILEXIMET?

PËRSE DUHEN RILEXIMET?

Aurel Plasari/

Në një moshë të herët nuk qenë veçse “romane aventurash”, sidomos këto me det dhe anijethyerje, ndërsa në një tjetër moshë u zbuluakan si “romane mendimi”:

“Është e jashtëzakonshme sesi ne kalojmë nëpër jetë me sy gjysmë të mbyllur, me veshë të rënduar, me mendje të përgjumur. Ndoshta mirë që është kështu dhe ka gjasë që pikërisht kjo topitje e bën jetën kaq të durueshme e kaq të pranueshme për shumicën dërrmuese të njerëzve.

Megjithëkëtë vetëm pak prej nesh mund të mos i kenë njohur asnjëherë ato çaste të rralla zgjimi, kur mund të shohim, të dëgjojmë, të kuptojmë aq shumë – madje gjithçka – në një grimë herë, sa pa rënë përsëri në përgjumjen tonë të këndshme”.

* * *

“It’s extraordinary how we go through life with eyes half shut, with dull ears, with dormant thoughts. Perhaps it’s just as well; and it may be that it is this very dullness that makes life to the incalculable majority so supportable and so welcome.

Nevertheless, there can be but few of us who had never known one of these rare moments of awakening when we see, hear, understand ever so much — everything — in a flash before we fall back again into our agreeable somnolence”.

L’image contient peut-être : lunettes et lunettes_soleil, texte qui dit ’JOSEPH CONRAD LORD JIM INTRODUCTION BY R. B. CUNNINGHAME GRAHAM LONDON J.M. M. DENT & SONS LTD’

fb a.p.

Check Also

KOMPLOTE NJERËZ TEORI

Nga Ardian VEHBIU- Teoritë e komplotit në lidhje me COVID-19 dhe vaksinat kundër tij kanë …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 3 =