Home / Histori / Një dokument autentik i ndihmesës prej shtetit shqiptar për hebrenjtë

Një dokument autentik i ndihmesës prej shtetit shqiptar për hebrenjtë

Nga Roland GJONI-

Ne diten e perkujtimit te viktimave te Holokaustit shkojme me nje histori te interesante dhe te ngaterruar.

Leja me poshte i perket Tereza Hrabac, nje grua hebreje e lindur ne Bohemi ne 1868 gjate kohes se Austro-Hungarise por me vone shtetase austriake e cila pas pushtimit gjerman udhetoi dhe u strehua ne Shqiperine e pushtuar nga Italia fashiste duke jetuar aty nga 1942 deri ne 1945.

Leja 15 ditore, e leshuar nga Koci Xoxe ne emer te qeverise se pare komuniste te pasluftes ne 1945, i akordohet per te udhetuar bashke mbesen per ne Itali, Firence e cila ishte tashme e cliruar nga trupat aleate.

Jete e nderlikuar por me fat qe ka kaluar me Shqiperi dhe ka shpetuar.

Check Also

Marrëdhënia mes fatkeqësisë dhe dëshirës së qeverive për të uzurpuar më shumë pushtet

Nga Sebastian ZONJA – Kryekreje na u tha se Koronavirusi do ta ndryshonte botën. Konspiracionistët …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × one =