Home / Bota / Nga zona rurale, në metropole gjigande, transformimi i pabesueshëm i qyteteve kineze

Nga zona rurale, në metropole gjigande, transformimi i pabesueshëm i qyteteve kineze

Republika Popullore e Kinës, së bashku me VietnaminKorenë e VeriutLaosin, dhe Kubën, është një nga pesë shtetet e mbetura zyrtarisht komuniste në botë.

Qeveria kineze është përshkruar si komuniste dhe socialiste, por edhe si autoritare, me kufizime të rënda në shumë fusha, sidomos në internet, shtyp, lirinë e grumbullimit, të drejtës së riprodhimit dhe lirisë së fesë. Sistemi aktual i saj politik/ekonomik është quajtur nga krerët e saj si “socializmi me karakteristika kineze”.
Presidenti aktual i Kinës është Xi Jinping, i cili është edhe Sekretar i Përgjithshëm i Partisë Komuniste të Kinës, dhe Kryeministri i saj është Li Keqiang , i cili është gjithashtu një anëtar i lartë i Byrosë Politike të Partisë Komuniste të Kinës.Por megjithëse, vend komunist dhe monopartiak, sot Kina është ekonomia e dytë më e madhe e botës. Vendi pêrfaqëson fuqinë nr 2 ne botë pas SHBA-se. Kjo falë rritjes se jashtëzakonshme ekonomike te saj (8-12 % çdo vit. Qytetet e Kinës kanë pamje krejt të ndryshme nga më parë, siç dëshmojnë shumë video e foto që qarkullojnë në rrjet, si këto më poshtë:Degët kryesore të ekonomisë janë bujqësia, blegtoria, industria, transporti dhe tregtia. Bujqësia është dega kryesore e ekonomisë.

Me sipërfaqe e tokësore rreth 9 milionë e 600 mijë kilometra katërore. Kina është vendi më i madh në Azi dhe vendi i tretë i madh në botë, duke u rradhitur pas Rusisë dhe Kanadasë.

Check Also

Studimi britanik zbulon ditët që të bëjmë kujdes ndaj covid

Agjencia e Sigurimeve Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar, UKHSA, së fundmi ka kryer një studim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × one =