Home / Shendeti / Nëse i ndieni këto tri simptoma, kanë të bëjnë me një goditje në tru!

Nëse i ndieni këto tri simptoma, kanë të bëjnë me një goditje në tru!

Njohja e simptomave dhe shpejtësia e reagimit mund t’ju shpëtojë jetën!

Goditja në tru ndodh për shkak të dëmtimit të enëve të gjakut të trurit, për shkak të të cilave ushqimi i asaj pjese të trurit me oksigjen dhe lëndë ushqyese është i vështirë ose plotësisht i pamundur.

Pas goditjes në tru, pjesa e prekur e trurit ndalon funksionimin dhe shfaqen sulme neurologjike. Goditja ndryshe quhet edhe goditje cerebrovaskulare, transmeton Telegrafi.

Goditja në tru është një urgjencë në mjekësi, sepse mund të çojë në dëmtim të përhershëm ose vdekje të personit.

Prandaj, është e nevojshme të kërkoni ndihmën e mjekut menjëherë brenda tri orëve të para të njohjes së simptomave të një goditjeje në tru.

Simptomat e një goditje në tru mund të jenë: konfuzioni ose një ndryshim i papritur në gjendjen e vetëdijes, paralizë, dobësi ose mpirje e njërës anë të trupit, të folur të vështirë ose pamundësi e të folurit, dhimbje koke të papritur të rëndë, humbje të shikimit, “imazhe të dyfishta”, humbje ekuilibri ose marramendje…

Të gjitha këto janë simptoma që duhet të jenë një alarm se mund të ketë ndodhur një goditje në tru.

Parashikimi i goditjes në tru është i keq si në vendin tonë ashtu edhe në botë. Goditja në tru është ende një nga shkaqet më të zakonshme të vdekjes. Shanset për mbijetesë rriten ndjeshëm nëse aplikohet terapi specifike (tromboliza), dhe për këtë arsye është e nevojshme të thërrisni një mjek menjëherë brenda 3 deri në 4.5 orë nga shfaqja e simptomave!

Simptomat:

▪ Konfuzion ose një ndryshim i papritur i vetëdijes
▪ Privimi (paraliza) e njërës anë të trupit
▪ Dobësia e njërës anë të trupit
▪ Mpirje e njërës anë të trupit
▪ Privimi / dobësia e krahut dhe këmbës
▪ Vështirësi / të folur me aftësi të kufizuara
▪ Fillimi i papritur i dhimbjes së fortë të kokës
▪ Humbja e shikimit
▪ Pamje e dyfishtë
▪ Humbja e ekuilibrit
▪ Marramendje

Kuptoni Faktorët e rrezikut

Check Also

“Për 3 vite kemi gati vaksinën”, themeluesit e BionTech zbulojnë kurën e kancerit

Prodhimi i një vaksine kundër kancerit është thjesht çështje kohe. Kështu janë shprehur së fundmi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 4 =