Home / Shtypi huaj / Ndahet nga jeta Robert Mugabe, ‘hero’ i luftës së pavarësisë së Afrikës e diktatori më jetëgjatë në këtë vend

Ndahet nga jeta Robert Mugabe, ‘hero’ i luftës së pavarësisë së Afrikës e diktatori më jetëgjatë në këtë vend

Ndahet nga jeta në moshën 95-vjeçare ish presidenti i Zimbabeve, Robert Mugabe.

Mugabe njihet si hero i luftës së pavarësisë së Afrikës, sundimi i gjatë i të cilit në Zimbabe uli ndjeshëm korrupsion dhe rriti besueshmërinë tek ligji. Por që më pas u rikthye në diktatorin më jetëgjatë në Afrikë. Vitet e fundit në pushtet u karakterizuan nga kolapsi financiar dhe një luftë e brendshme e egër.

Robert Mugabe, një hero i luftës së pavarësisë së Afrikës, sundimi i gjatë i të cilit në Zimbabve zbriti në tirani, korrupsion dhe paaftësi, ka vdekur në moshën 95 vjeç, ka thënë presidenti Emmerson Mnangagëa.

Vdekja e ish-presidentit, i cili sundoi Zimbabve për gati katër dekada përpara të rrëzohej nga pushteti në një grusht shteti ushtarak në nëntor 2017, shënon fundin përfundimtar të një epoke në historinë e ish-kolonisë Britanike.

Robert Mugabe i fitoi zgjedhjet e para pas pavarsisë duke u bërë kryeministër në vitin 1980. Në vitin 1987 ai e shfyqizoi postin e kryeministrit duke u bërë president. Mugabe ka vdekur në Singapor, ku ai bëri vizita të shpeshta për të marrë kujdes mjekësor muajt e fundit pasi shëndeti i tij u përkeqësua.

Check Also

Koronavirusi/Në Britaninë e Madhe 1.5 milion njerëz në krize urie

Per shkak te izolimit një krizë urie po zhvillohet me shpejtësi në mesin e britanikëve. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + four =