Home / Aktualitet / Misteri i fëmijëve refugjatë në Suedi që nuk do të zgjohen

Misteri i fëmijëve refugjatë në Suedi që nuk do të zgjohen

Qindra fëmijë të azilkërkuesve janë prekur nga një sëmundje misterioze në Suedi, e cila i mban ata në një gjendje gjumi për vite me radhë.

Neurologia Suzanne O’Sullivan ka shkuar për të hetuar, shkruan The Times.⁠

⁠“Unë sapo kisha shkelur pragun dhe tashmë u ndjeva klaustrofobike”, shkruan ajo. “Unë mund ta shihja Nolën të shtrirë në një shtrat në të djathtën time. Ajo ishte rreth dhjetë vjeç, mendoj. Pesë njerëz dhe një qen sapo kishin hyrë në dhomë, por ajo nuk kishte asnjë reagim për ndonjërin prej nesh. Ajo thjesht qëndroi në vend me sytë e saj të mbyllur, me sa duket paqësore.”, thotë neurologjia.

“Ajo ka qenë kështu për më shumë se një vit e gjysmë”, tha dr Olssen ndërsa u përkul për të goditur Nola butësisht në faqe.

⁠Nola dhe motra e saj Helan janë dy nga qindra fëmijë që flenë dhe që janë shfaqur në mënyrë sporadike në Suedi për një hark prej 20 vjetësh.

Fëmijët fillimisht kishin ankth dhe u depresionuan. Ata ndaluan së luajturi me fëmijët e tjerë. Dalëngadalë  u tërhoqën në vetvete dhe më vonë nuk mund të shkonin në shkollë. Nuk flisnin fare deri sa zunë shtratin. Nëse hynin në fazën më të thellë të sëmundjes, ata nuk mund të hanin ose të hapnin sytë.

⁠ Është klasifikuar si “Uppgivenhets syndrom” që fjalë për fjalë do të thotë “të heqësh dorë”.

⁠Sindroma e dorëheqjes është një çrregullim që prek ekskluzivisht fëmijët e familjeve që kërkojnë azil. Këta fëmijë u traumatizuan shumë përpara se të sëmureshin. Shumica filluan të tërhiqeshin vetëm kur familjet e tyre u përballën me procesin e gjatë të aplikimit për azil.

Check Also

Si Kina dhe Rusia po përdorin fuqinë e tyre për të kërcënuar demokracitë

Nga Christopher WALKER & Jessica LUDWIG *- Demokracitë kanë hasur jo pak vështirësi, ndërsa autokracitë …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − ten =