Home / Aktualitet / “MBAS INFEKTIMIT ME SARS -CoV-2 , SA PERQIND JEMI TE MBROJTUR?

“MBAS INFEKTIMIT ME SARS -CoV-2 , SA PERQIND JEMI TE MBROJTUR?

Nga-Dr. Vasil LLAJO-
Ne dekursin e pandemise COVID -19 shpesh lindin disa pyetje te natyrshme si nga personeli mjekesor ashtu dhe nga njerezit e thjeshte. E para , sa duhet te jete niveli I antitrupave qe te quhemi te mbrojtur , e dyta sa jemi te mbrojtur – 50 , 60 % , me pak, me shume dhe e treta per sa kohe jane prezente antitrupat ne organizem?

Ketyre pyetjeve u jep pergjigje studimi publikuar me 23/12/2020 ne “The New England Journal of Medicine” me titull “Niveli i antitrupave dhe shpeshtesia e cfaqjes se infeksionit nga SARS-CoV-2 ne punonjesit e njesive shendetesore” .
Per nivelin mbrojtes te antikorpeve anti SARS-CoV-2 konfirmoi :
“se niveli i antikorpeve ,ne nje grup personash te studjuar ,ishte ne nivelin minimal te pozitivitetit te percaktuar nga kompanite prodhuese te testeve te detektimit te antikorpeve dhe tregoi se edhe niveli minimal i antikorpeve ushtron veprim mbrojtes ne rastin e riinfeksionit”.
Bile theksojne se edhe aktivizimi i T-Limfociteve behet pjese e imunitetit ne riinfeksion.
Ky studim u krye ne njesite e kujdesit shendetesor ne Britanin e Madhe, ne 12.500 punonjes te moshes 28-49 vjec per 31 jave ( gati 8 muaj) nga muaji Prill deri ne muajin Nentor 2020.
Pra, edhe niveli minimal – gati afer nivelit negativ te detektimit , ushtron efekt mbrojtes. Mjafton te detektohen antikorpe , sado te pakta.
Dmth, nuk ka nivel te percaktuar te titrit te antikorpeve qe te themi jemi te mbrojtur. Pra, mjafton edhe niveli minimal.
Me kete studim I jepet pergjigje dhe pyetjes se dyte sa perqind jemi te mbrojtur. Pra nuk ka perqindje , mjafton te jene krijuar antitrupat dhe quhemi te mbrojtur ,”mund te themi 100%”.
Studimi tregoi gjithashtu , ne pergjigje te pyetjes se trete , se antitrupat jane prezente akoma.
Studimet e tjera do vertetojne kohezgjatjen e prezences se antitrupave ne organizem.
Kompania Gjermane “ Euroimmun “ qe detekton antikorpet IgG ndaj SARS-CoV-2 me metoden Elisa ( golden standard) vlera referuese quhet pozitive kur ratio > 1.1
Pra edhe mbi kete nivel minimal quhemi te mbrojtur.
Laboratori Intermedica e kryen analizimin per detektimin e antikorpeve IgG ndaj SARS-CoV-2 pikerisht me testet e Kompanise Euroimmun .

Laboratori Intermedica
( jeni te lire te botoni, Ju falemnderit).

Check Also

Vaksinat e para anti-Covid në Shqipëri, Koduzi ngre dyshime të forta: Mos ka dorë mafia?

Drejtuesi i Departamentit të Drejtësisë në Partinë Demokratike, Gazment Koduzi ka ngritur dyshime të reja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 9 =