Home / Bota / “La Niña”, fenomeni mbi Oqeanin Paqësorë që do të ndryshojë motin, ja çfarë paralajmërojnë meteorologët

“La Niña”, fenomeni mbi Oqeanin Paqësorë që do të ndryshojë motin, ja çfarë paralajmërojnë meteorologët

Një ngjarje e moderuar deri në e fortë e motit, e quajtur “La Niña” është zhvilluar në Oqeanin Paqësor, sipas Organizatës Botërore të Meteorologjisë (OBM).

Fenomeni që ndodh natyrshëm rezulton në ftohjen në shkallë të gjerë të temperaturës së sipërfaqes së oqeanit.

Kjo “La Niña”, e cila pritet të zgjasë deri në tremujorin e parë të vitit 2021, ka të ngjarë të ketë një efekt ftohës në temperaturat globale.

Por kjo nuk do të parandalojë që 2020 të jetë një nga vitet më të ngrohta të regjistruara.

La Niña përshkruhet si një nga tre fazat e shfaqjes së motit të njohur si El Niño-Lëkundja Jugore (ENSO).

Kjo përfshin fazën e ngrohtë të quajtur El Niño, atë freskuese La Niña dhe një fazë neutrale.

Një La Niña zhvillohet kur erërat e forta fryjnë ujërat e ngrohtë sipërfaqësorë të Paqësorit larg Amerikës së Jugut dhe drejt Indonezisë.

Në vend të tyre, ujërat më të ftohtë nga thellësia e oqeanit dalin në sipërfaqe.

Kjo ngjarje çon në ndryshime të konsiderueshme të motit në pjesë të ndryshme të botës.

Nëse do të ndodhte një ngjarje me të vërtetë e fortë në La Niña, hulumtimet sugjerojnë që Mbretëria e Bashkuar dhe Evropa Veriore mund të përjetojnë një dimër shumë të lagësht.

Normalisht La Niña do të thotë se vendet si Indonezia dhe Australia mund të bien më shumë shi se zakonisht, dhe një muson më aktiv ndodh në Azinë Juglindore.

Ka të ngjarë të ketë më shumë stuhi në Kanada dhe në veri të SHBA, duke çuar shpesh në kushte dëbore.

Shtetet e Jugut të SHBA mund të goditen nga thatësira në të njëjtën kohë.

Hera e fundit që u zhvillua një ngjarje e fortë ishte në 2010-2011.

Check Also

Komisioni Hetimor për inceneratorët, Tabaku: Shumë institucione nuk kthejn përgjigje

Institucionet shtetërore të cilët kanë marrë pyetje nga Komisioni Hetimor për Inceneratorët duhet të kthejnë …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 1 =