Home / Shendet / Kur janë limfonodujtë e zmadhuar një shenjë e kancerit?

Kur janë limfonodujtë e zmadhuar një shenjë e kancerit?

Limfonodujtë që janë të zmadhuar si pasojë e një infeksioni zakonisht janë të dhimbshëm. Ne fillojmë të shqetësohemi kur dikush ka një limfonodul me karakteristikat e mëposhtme:

– Është i zmadhuar më shumë se 1 cm.
– Nuk është i dhimbshëm në prekje.
– Nuk është përmirësuar pas mjekimit të një infeksioni dhe është aty prej më shumë se 2 javësh.

Nëse limfonoduli ka më shumë se 2 jave dhe vazhdon duke u zmadhuar, është një arsye e mjaftueshme për të thelluar më tej ekzaminimet dhe për të kuptuar më shumë mbi shkaqet e mundshme të zmadhimit.

Ka edhe disa faktorë të tjerë të cilët duhen marr në konsideratë:

– Të dhënat mbi pacientin. Kanceri është më i shpeshtë në personat mbi 40 vjeç dhe më i rrallë në personat në të 20-at e tyre.

– Histori me kancer lëkure. Nëse keni patur një histori me kancer lëkure, gjithmonë konsiderohet mundësia e rikthimit të sëmundjes.

– Stili i jetës. Është e rëndësishme t`i kushtohet vëmendje stilit të jetesës, i cili mund të ndikoj në rritjen e rrezikut për kancer. Këtu mund të përmendim duhanpirjen dhe alkoolin.

– Infeksioni HPV. HPV-ja është një tjetër faktor i cili rrit rrezikun për kancer. Në përgjithësi është i lidhur me riskun për kancer të qafës së mitrës, por HPV-ja mund të shkaktoj edhe kancer të gojës dhe fytit që mund të jap si shenjë dalluese zmadhim të gjëndrave limfatike në qafë.

Çfarë lloj kanceri është më shpesh i lidhur me zmadhim të gjëndrave limfatike?

Kanceri skuamoqelizor është një ndër më të shpeshtët. Kanceri i lëkurës që nis në fytyrë ose skalp, është një arsye për t`u shqetësuar.

Po ashtu, kanceri i gojës apo i fytit dhe limfomat janë të lidhura më zmadhimin e limfonodujve në qafë.

Nuk duhet të harrojmë se historia e shëndetit të pacientit është shumë e rëndësishme për të planifikuar se cilat duhet të jenë hapat e mëtejshme në menaxhimin dhe kujdesin ndaj tij.

Check Also

Nuk duhet ta hiqni nga tavolina, zbuloni 7 gjërat që i ndodhin trupit nësë hani qepë më shpesh

Ajo që ju bën të qani, ju bën dhe më të fortë. Kjo gjë funksionon …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + thirteen =