Home / Aktualitet / Kulaçi dhe kërbaçi, strategjia që ka zgjedhur BE me Turqinë?

Kulaçi dhe kërbaçi, strategjia që ka zgjedhur BE me Turqinë?

Shihet se BE synoi të përdorë një strategji “shkop dhe karrotë” në marrëdhëniet e saj me Turqinë edhe një herë në samitin e liderëve.
Ndërsa azhurnimi i Bashkimit Doganor dhe diskursi mbi funksionimin e udhëtimit pa viza si “karrota”, “shkopi” zbulohet me kritikat që synojnë çështjen e Mesdheut Lindor dhe politikat e brendshme të Turqisë, si dhe me deklaratat .
Meqenëse azhurnimi i Bashkimit Doganor të BE dhe udhëtimi pa viza janë ndër kërkesat e marrëveshjes së migrantëve BE-Turqi 2016 tashmë, këto çështje që vijnë në samit, megjithëse u pritën pozitivisht, nuk janë të mjaftueshme.
Nga ana tjetër, çështje pa përfundim mbi marrëdhëniet BE-Turqi të cilat u shtynë për t’u diskutuar në takimin e qershorit 2021 tregon se ashtu si nuk ka shumë konsensus për shumicën e çështjeve, nuk ka konsensus për [marrëdhëniet me] Turqinë as midis anëtarëve të BE.
Politikat konkrete mbi marrëdhëniet BE-Turqi në çdo moment mund të kthehen në lojën e “policit të keq”.
Shtetet anëtare të BE jo vetëm që janë përballur me një krizë politike të ndikuar nga e djathta ekstreme por gjithashtu nuk arritën të krijojnë një politikë të përbashkët të jashtme në periudhën e fundit në disa fusha.
Marrëdhëniet e tyre me Turqinë janë gjithashtu qartë një nga çështjet që ata kanë përjetuar një krizë në krijimin e një politike të përbashkët të jashtme.
Duke marrë parasysh zgjedhjet e përgjithshme që do të mbahen në Francë dhe Gjermani gjithashtu, mund të themi se të dyja këto vende po luftojnë me ekstremin e djathtë brenda dhe se ideologjitë e ekstremit të djathtë do të shohin më shumë adoptim në shoqëri, si dhe në politikë , me një fluks të mundshëm refugjatësh në vendet evropiane.
Kështu, për të ruajtur integritetin e BE-së dhe për të ruajtur stabilitetin politik, vendet anëtare të BE-së, dhe veçanërisht Franca dhe Gjermania, janë të detyruar të forcojnë fushat e tyre të bashkëpunimit në marrëdhëniet e tyre me Turqinë dhe të marrin hapa konkretë që tejkalojnë retorikën në fushat e konfliktit.
Që marrëdhëniet e tyre bilaterale të zhvillohen në mënyrë racionale dhe në kushte të barabarta, BE duhet të mbajë premtimet e saj dhe të marrë masa.
Që Turqia të bëhet një anëtare e plotë e BE, nga ana tjetër, vendet anëtare duhet të rivendosin marrëdhëniet e tyre me Turqinë bazuar në racionalitetin dhe barazinë duke u distancuar nga një qasje e politikës së jashtme të bazuar në vlera dhe të heqin dorë nga diskursi i tyre tjetërsues dhe “kërcënues”.
Përndryshe, marrëdhëniet me rëndësi strategjike; shoqërisht, politikisht dhe ekonomikisht – si për Turqinë dhe BE – janë të destinuara të hasin pengesa.
Përkthyer nga Anadolu Agency

Check Also

Tensionet para zgjedhjeve, Duka: Mandatet e përgjakura krijojnë frikë

Kreu i PAA-së, Agron Duka, thotë se duhet eliminuar çdo tensionim partiak, duke iu referuar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + fifteen =