Home / Kryesore / IDENTITETI SHQIPTAR I HIMARJOTEVE

IDENTITETI SHQIPTAR I HIMARJOTEVE

Deshmi te jetuara dhe shkruar nga G. Casanova ne librin”historia e jetes time” ne lidhje me stradiotet shqiptare himarjote.
Ne 1743 Casanova -n e burgosin ne ishullin Sant’Andrea ne nje kala qe ruhej nga nje garnizon prej 2 mije shqiptaresh te quajtur himarjote.
Ai shkruan se.. ” ishin te gjithe te lindur ne ate pjese te Epiro qe quhet Shqiperi”.
Naten e pare e kaloi pa mbyllur sy sepse himarjotet “… nuk benin tjeter vecse kendonin hanin hudhra pinin duhan te forte dhe vere te zeze si boja qe vetem ata e pinin”…
Pastaj pershkruan komandantin e tyre:” … Tenente colonnello qe i mungonte cereku i fytyres nga ku kishte humbur nje vesh nje sy dhe nofullen. E megjithate fliste me ton allegro hante me oreks dhe kishte karakter rinor. Krijova shpejt simpati per te dhe do me pelqente te rrija me te vec qe mos te hante shume hudhra. Ai kishte edhe familjen, dy vajza veshura me kostume tradizionale dhe 7 djem te gjithe nen arme.”
Ai shton:” .. ne ishull kishte edhe 5-600 gra dhe shume femije. “
Pervec priftit dhe kolonelit , te gjithe te tjeret ishin analfabeti.
Pra te dashur miq, shkruan 2 mije shqiptare qe quheshin himarjote dhe jo 2 mije greker .

Check Also

“Romeo dhe Zhulieta” nuk u shpik nga Shekspiri, ja origjina e historisë tragjike

Romeo dhe Zhulieta, vepra më e mirënjohur e Uilliam Shekpisrit, e shkruar diku midis viteve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen + one =