Home / Bota / Gruaja që mund ta mposhtë Macron-in

Gruaja që mund ta mposhtë Macron-in

Në muajt e fundit, presidenti francez Emmanuel Macron ka filluar të kthehet drejt së djathtës në lidhje me Islamin në Francë.
Ndërsa kjo mund të jetë shqetësuese për shumë për ndonjë numër arsyesh etike, morale dhe të drejta njerëzore, kjo lëvizje është gjithashtu shqetësuese për shkak të asaj që do të thotë për ngritjen e vazhdueshme të partisë radikale të djathtë, Rassemblement National (RN) dhe udhëheqëses së saj Marine Le Pen.
Në tetor 2020, Macron mbajti një fjalim në të cilin paralajmëroi për “separatizmin islamik”, duke argumentuar se kjo është një ideologji midis myslimanëve në Francë dhe pretendon se adhuruesit e këtij fraksioni të Islamit shohin “ligjet e tyre” [si] superior ndaj asaj të Republikës “.
Në përgjigje të këtij shqetësimi, në shkurt, Asambleja Kombëtare Franceze, e udhëhequr nga partia e Macron La République en Marche (LREM) miratoi një projekt-ligj të quajtur “Mbështetja e Respektit për Parimet e Republikës”.
Ky projektligj, i cili pritet të kalojë Senatin në Mars, do të mbikëqyrë shumë aspekte të jetës shoqërore dhe fetare në Francë.
Ndërsa nuk përmend në mënyrë specifike Islamin, shumë në komunitetin mysliman mendojnë se ata janë në shënjestër.
Një nga ithtarët kryesorë të projekt-ligjit, ministri i brendshëm Gérald Darmanin ka deklaruar publikisht se qeveria duhet të “shpëtojë fëmijët [francezë] nga kthetrat e islamikëve”, dhe madje ka arritur deri aty sa të akuzojë Le Pen si të butë ndaj Islamit radikal .
Përmes retorikës dhe veprimeve, Macron duket se po i afrohet pozicionit radikal-djathtas të RN dhe Le Pen.
Në zhargonin e shkencave politike, ne do të thoshim që Macron dhe partia e tij po “akomodojnë” pozicionet e RN – ose po lëvizin partinë e dikujt drejt pozitës së një partie tjetër për të ndaluar mundësinë e humbjes së votave.
Ky hulumtim tregon se votuesit lidhin çështje të caktuara me parti të veçanta.
Kur një parti zotëron një çështje, strategjia e saj zgjedhore ndryshon.
Në një studim të fundit të kryer me Sophia Hunger (WZB Berlin Social Science Center), ne zbulojmë se kur një parti jo-pronare zotëron pozicionin e një partie që e zotëron atë çështje, shqetësimi i publikut për atë çështje rritet.
Nëse një parti përpiqet të marrë një pozicion të ngjashëm për një çështje si një parti tjetër që tashmë e zotëron çështjen, publiku fillon t’i kushtojë vëmendje më të madhe kësaj çështjeje dhe kjo mund të bëjë që votuesit të braktisin partinë në zhvendosje dhe të votojnë për partinë që zotëron çështjen.
Si shembull, një parti e gjelbër mund të zotërojë çështjen e mjedisit. Nëse ajo parti tërheq vëmendjen e publikut ndaj ndryshimeve klimatike, më shumë votues do të mendojnë për mjedisin kur votojnë.
Kështu, ata kanë më shumë gjasa të votojnë për atë parti të gjelbër.
Por nëse një parti e qendrës së majtë përpiqet të bëjë një zgjedhje në lidhje me çështjet mjedisore, ajo në fakt mund t’i çojë votuesit tek të gjelbrit sesa të tërheqë votuesit e gjelbër në qendër.
Kur pronësia e çështjes merret parasysh, zgjedhjet bëhen më shumë në lidhje me vëmendjen e publikut ndaj çështjeve dhe cila parti i zotëron ato çështje.
Kjo ka rëndësi për zgjedhjet presidenciale franceze të vitit 2022, sepse në Francë çështje të tilla si emigracioni, mbrojtja e mënyrës kombëtare të jetës dhe kundërshtimi ndaj multikulturalizmit janë pronë e RN.
Ndërsa shqetësimi dhe vëmendja e publikut ndaj këtyre çështjeve rritet, rritet shansi që votuesit të mendojnë për çështje të zotëruara nga RN në zgjedhjet e vitit 2022.
Kjo është veçanërisht shqetësuese pasi e djathta radikale ka fituar pushtetin gjatë dekadave të fundit.
Le Pen përfundoi e dyta në raundin e parë të zgjedhjeve presidenciale 2017. Në raundin e dytë, Le Pen mori gati 34 përqind të votave kundër Macron.
Sondazhet e hershme për zgjedhjet e vitit 2022 tregojnë më tej se Le Pen mund të fitojë.
Duke pasur parasysh rëndësinë e pronësisë së çështjeve dhe vëmendjen e publikut për ato çështje në pronësi, vendimi i Macron për t’u marrë me çështje që zotëronin tradicionalisht të djathtët radikalë dhe duke ndjekur politika islamofobe dhe ksenofobe mund të forconte më tej RN.
Kjo është një strategji e rrezikshme për Macron duke pasur parasysh se sa afër sondazhet mund të jenë zgjedhjet e vitit 2022.
Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se duhet të bëhemi gati për Le Pen presidente, por duket se kjo është më e mundshme.

Check Also

I goditur rëndë nga pandemia, qyteti në Çeki shpik monedhën e vet

Një qytet  në Çeki ka nisur një skemë përmes së cilës banorëve u jepen para …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two + 2 =