Home / Aktualitet / “Gjithçka e ka një ndalesë, por uria nuk ndalet …” , si Brazili verilindor po qëndron në mes të një krize dyfishe

“Gjithçka e ka një ndalesë, por uria nuk ndalet …” , si Brazili verilindor po qëndron në mes të një krize dyfishe

Verilindja e Brazilit, një vend i ashpër i tokës së thatë, thatësirës ciklike dhe varfërisë shtypëse, po shfaqet si zona e ardhshme e krizës në pandeminë koronavirus.

Ndërsa virusi rritet në Brazil – i cili tani ka rastet e dyta në botë pas Shteteve të Bashkuara – rajoni më i varfër i vendit është goditur rëndë, si nga sëmundja ashtu edhe nga masat e dhimbshme të marra për ta përmbajtur atë.

Nëntë shtetet e verilindjes kanë numrin e dytë të rasteve dhe vdekjeve në Brazil, pas juglindjes së pasur, ku filloi shpërthimi.

Për 7.7 milion njerëz në verilindje të cilët jetojnë me më pak se 2 dollarë në ditë, këto vështirësi janë tmerruese.

“Në 26 vjet, kurrë nuk kam parë kaq shumë njerëz që jetojnë në frikë, kaq shumë njerëz të uritur“, tha Alcione Albanesi, themeluesja e bamirësisë “Amigos do Bem”.

“Gjithçka e ka një ndalesë. Por uria nuk ndalet.

Masat parandaluese siç është larja e duarve janë teorike, në rastin më të mirë. Shumë njerëz mezi kanë ujë.

Pandemia është duke u përshpejtuar shpejt në verilindje, duke u përhapur nga kryeqytetet bregdetare si Salvador, Recife dhe Fortaleza në brendësi.

Në fillim të Prillit, rajoni kishte 17.6 përqind të totalit të rasteve të koronavirusit në Brazil. Sot, përqindja është rritur në 33.7 përqind.

Rajoni ka regjistruar afro 150,000 raste, dhe gati 8,000 vdekje, nga 27,000 në mbarë vendin.

Verilindja nganjëherë quhet “djepi i Brazilit”, sepse është aty ku Portugezët themeluan kryeqytetin e tyre të parë kolonial, Salvador.

Por ka kohë që është margjinalizuar.

“Verilindja nuk mori shumë ndihmë financiare nga qeveria federale … për shkak të një armiqësie politike,” i tha neuroshkencëtari Miguel Nicolelis AFP.

Duke punuar me burimet në fjalë, komiteti i tij ka zbatuar një strategji për të ngadalësuar përhapjen e virusit, duke përfshirë brigadat e urgjencës shëndetësore dhe një aplikacion telefoni celular për të identifikuar rastet e dyshuara, e cila është shkarkuar 200,000 herë.

Megjithatë, ai e krahason punën me “të qenurit në mes të një stuhie pa një mushama”.

Shumë spitale në rajon janë në prag të kolapsit.

“Është një betejë shumë e fortë,” tha Sekretari i Shëndetësisë Jailson Correia i Recife, kryeqyteti i shtetit Pernambuco.

Correia ka arritur të hapë shtatë spitale në terren. Por ai është duke luftuar t’i stafojë ata, me 471 profesionistë mjekësorë të sëmurë.

Me shpërthimin akoma në rritje në mënyrë eksponenciale, “niveli i stresit është jashtëzakonisht i lartë,” tha ai.

K.Gj

Check Also

“Alarmi” në Austri dhe Gjermani , “shpërthen” COVID në 3 fabrika mishi

Raste të infektimit me Corona janë shfaqur në tre thertore të mëdha në Austri. Dy …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 − four =