Home / Kulture / Eposi i Kreshnikëve dhe Xhubleta, gati dosja për në UNESCO

Eposi i Kreshnikëve dhe Xhubleta, gati dosja për në UNESCO

Këshilli Kombëtar i Trashëgimisë Kulturore Jo Materiale vendosi shtimin e listës së pasurisë sonë shpirtërore, e cila merret në mbrojtje nga shteti.

Ministrja e Kulturës Elva Margariti bën të ditur se listës për t’u mbrojtur nga shteti i janë shtuar “Kcimi i bjeshkës me tupan i Tropojës”, “Rituali i lashtë i shtegëtimit të bagëtive”, “Xhubleta si teknologji dhe dijebërje artizanale unikale dhe format e përdorimit të saj, “Kcimi i Logut” etj.” -“Eposi i Kreshnikëve i kënduar dhe shoqëruar me lahutë”.

Margariti shprehet se këto janë të denja për t’u kandiduar edhe si “Kryevepra të trashëgimisë shpirtërore të njerëzimit”, nën mbrojtjen e UNESCO-s.

Sipas saj, tashmë po punohet për plotësimin e dosjeve, në mënyrë që të mund të kapim afatet e kandidimit.

Populli ynë ka një traditë mjaft të pasur në këngë, valle, doke, zakone, zejtari…, të cilat në epokën e vrullshme të globalizimit dhe teknologjisë rrezikojnë të zhduken. Por pikërisht, këtë të fundit, ne do ta shfrytëzojmë për të ruajtur traditën, ta mbledhim, ta regjistrojmë, digjitalizojmë, ta bëjmë të aksesueshme për studiuesit, por mbi të gjitha, t’ua përcjellim brezave”, deklaron Margariti./DiasporaShqiptare

Check Also

Ian Bremmer në shqip, bisedë me përkthyesin Blendi Lami

Një bashkëbisedim me përkthyesin, pedagogun dhe studiuesin e marrëdhënieve ndërkombëtare dhe çështjeve të sigurisë, Blendi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − 11 =