Home / Aktualitet / E frikshme/ Covid-19 po prek dhe trurin: Shkakton ankth, të infektuarit “tentojnë” vetëvrasjen

E frikshme/ Covid-19 po prek dhe trurin: Shkakton ankth, të infektuarit “tentojnë” vetëvrasjen

Neurologët po përballen këtë periudhë pandemie të koronavirusit me raste të pacientëve që përjetojnë kriza ankthi e frike.

Në spitalin psikiatrik në Tiranë, disa ditë më parë, një djalë i ri me kriza ankthi tentoi vetëvrasjen, pasi mendonte se ishte i prekur me Covid-19.Ndërsa raste të tjera pacientësh kanë referuar pranë mjekut të familjes se kanë përjetuar kriza paniku gjatë terapisë për trajtimin e Covid.
Profesori i njohur i shkencave psikologjike, në Universitetin e Palermos  Massimiliano Oliveri thotë se ankthi dhe frika janë dy gjendje të pranishme sot në popullatën e përgjithshme, shkaktuar dhe nga gjendja sociale e izolimit, nga ekspozimi ndaj një seri të tërë informacioni për numrin e të infektuarve dhe vdekjeve, nga kriza e sistemit shëndetësor, krizat ekonomike dhe financiare.
Por çfarë  ndikimi ka psikika jonë në sistemin tonë imunitar? Profesori i njohur i shkencave psikologjike thotë se  krizat e panikut e ankthit bëjnë që sistemi imunitar të ndikohet negativisht nga nivelet e kortizolit në gjak, duke dobësuar mbrojtjen tonë në momente stresuese.  Ai sugjeron që të mbajmë mendjen e angazhuar, veçanërisht në këto operacione, veçanërisht me materialin foljor që merret me fjalë, shkronja ose numra, shpjegon profesori, të cilat kontribuojnë në uljen e niveleve të aktivizimit të rajoneve më të thella të trurit më të shoqëruara me emocione frike, etj.  siç është amigdala.

Sugjerimi që vjen nga neuroshkenca është që të përfshiheni në aktivitete që mund të jenë gjithashtu lojëra, të ashtuquajturat “lojëra serioze”, por edhe video lojëra, megjithëse të përdorura në moderim, të cilat stimulojnë zgjidhjen e problemeve.

A do të ndikojë kjo situatë tek ne emocionalisht edhe kur të gjitha këto të mbarojnë? Neurologët thonë se po. Gjendja e çrregullimit emocional të lidhur me temat e frikës dhe ankthit, siç është frika nga infektimi mund të lërë pasoja në shëndetin mendor dhe do të jetë detyra e profesionistëve të shëndetit  mendor, nënvizon Prof. Massimiliano Oliveri, për të gjetur mënyra të reja të administrimit të këtyre emocioneve të reja.

Nga ana tjetër, të punosh për çështje që lidhen me kontrollimin e infeksionit, pastrimin, sjelljen e larjes së duarve, rrezikon të krijosh gjenerata të reja të obsesivëve neurotikë;  nëse, nga njëra anë, këto janë sjellje plotësisht të përshtatshme për momentin, në të ardhmen ato do të duhet të përmbahen në një logjikë të mençurisë dhe funksionalitetit, pa marrë lëvizje të tepërta./Shqip

Check Also

Ndahet nga jeta gjykatësi i shkallës së parë Tiranë

Është ndarë nga jeta në mënyrë të parakohshme gjyqtari i Gjykatës së Rrethit Gjyqësor Tiranë, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × five =