Home / Bota / COVID-19 ka qarkulluar në Wuhan të paktën 2 muaj para shpërthimit global. Ja çfarë thonë shkenëtarët

COVID-19 ka qarkulluar në Wuhan të paktën 2 muaj para shpërthimit global. Ja çfarë thonë shkenëtarët

Ekzistojnë teori konspirative që këmbëngulin se COVID-19 doli nga një laborator në Wuhan të Kinës, por duke përdorur mjete molekulare dhe simulime epidemiologjike, studiuesit në Universitetin e Kalifornisë, Shkolla e Mjekësisë në San Diego, me kolegët e tij në Universitetin e Arizonës dhe Illumina, Inc, vlerësojnë se virusi SARS-CoV-2 ka të ngjarë të qarkullonte i pazbuluar për më së shumti dy muaj para se rastet e para njerëzore të COVID-19 të ishin përshkruar në Wuhan në fund të Dhjetorit të 2019.

Duke shkruar në botimin e Shkencës në 18 Mars 2021 , ata gjithashtu vërejnë se simulimet e tyre sugjerojnë që virusi mutator shuhet natyrshëm më shumë se tre të katërtat e kohës pa shkaktuar një epidemi.

“Studimi ynë u krijua për t’iu përgjigjur pyetjes se sa kohë mund të ketë qarkulluar SARS-CoV-2 në Kinë para se të zbulohej”, tha autori i vjetër Joel O. Wertheim, PhD, profesor i asociuar në Divizionin e Sëmundjeve Infektive dhe Shëndetit Publik Global në Shkollën e Mjekësisë në UC San Diego.

“Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, ne kombinuam tre pjesë të rëndësishme të informacionit: një kuptim i hollësishëm se si SARS-CoV-2 u përhap në Wuhan para bllokimit, larmia gjenetike e virusit në Kinë dhe raportet e rasteve më të hershme të COVID-19 në Kinë. Duke kombinuar këto linja të ndryshme provash, ne ishim në gjendje të vendosnim një kufi të sipërm të mesit të Tetorit 2019 për kur SARS-CoV-2 filloi të qarkullonte në provincën Hubei.”

Rastet e COVID-19 u raportuan për herë të parë në fund të dhjetorit 2019 në Wuhan, e vendosur në provincën Hubei të Kinës qendrore. Virusi u përhap shpejt përtej Hubei. Autoritetet kineze rrethuan rajonin dhe zbatuan masat zbutëse në të gjithë vendin. Deri në prill të vitit 2020, transmetimi lokal i virusit ishte nën kontroll, por, deri atëherë, COVID-19 ishte pandemik me më shumë se 100 vende që raportuan raste.

SARS-CoV-2 është një koronavirus zoonotik, që besohet të jetë hedhur nga një strehë e panjohur kafshësh tek njerëzit. Janë bërë përpjekje të shumta për të identifikuar kur virusi filloi të përhapet për herë të parë midis njerëzve, bazuar në hetimet e rasteve të diagnostikuara herët me COVID-19. Grumbulli i parë i rasteve – dhe gjenomet më të hershme të sekuencuara SARS-CoV-2 – u shoqëruan me tregun me shumicë të produkteve ushqimore deti Huanan, por autorët e studimit thonë se grupi i tregut nuk ka gjasa të ketë shënuar fillimin e pandemisë sepse COVID më i hershëm i dokumentuar -19 raste nuk kishin asnjë lidhje me tregun.
Raportet e gazetave rajonale sugjerojnë që diagnozat COVID-19 në Hubei datojnë të paktën më 17 nëntor 2019, duke sugjeruar se virusi tashmë po qarkullonte në mënyrë aktive kur autoritetet kineze miratuan masat e shëndetit publik.

Në studimin e ri, studiuesit përdorën analiza evolucionare të orës molekulare për të provuar se kur ndodhi rasti i parë, ose indeksi, i SARS-CoV-2. “Ora molekulare” është një term për një teknikë që përdor shkallën e mutacionit të gjeneve për të nxjerrë përfundime kur dy ose më shumë forma të jetës divergjojnë – në këtë rast, kur ekzistonte paraardhësi i përbashkët i të gjitha varianteve të SARS-CoV-2, vlerësuar në këtë studimi deri në mes të nëntorit 2019.

Takimi molekular i paraardhësit më të fundit të përbashkët shpesh konsiderohet të jetë sinonim i indeksit të një sëmundjeje në zhvillim. Sidoqoftë, tha bashkëautori Michael Worobey, PhD, profesor i ekologjisë dhe biologjisë evolucionare në Universitetin e Arizonës: “Rasti i indeksit mund të parashikohet paraardhësi i përbashkët – rasti i parë aktual i kësaj shpërthimi mund të ketë ndodhur ditë, javë apo edhe shumë muaj përpara paraardhësit të përbashkët të vlerësuar. Përcaktimi i gjatësisë së ‘siguresës filogjenetike’ ishte në qendër të hetimit tonë.”

Bazuar në këtë punë, studiuesit vlerësojnë se numri mesatar i personave të infektuar me SARS-CoV-2 në Kinë ishte më pak se një deri në 4 nëntor 2019. Trembëdhjetë ditë më vonë, ishin katër individë dhe vetëm nëntë më 1 dhjetor 2019 Shtrimet e para në spital në Wuhan me një gjendje të identifikuar më vonë si COVID-19 ndodhën në mes të dhjetorit.

Autorët e studimit përdorën një larmi mjetesh analitike për të modeluar se si virusi SARS-CoV-2 mund të jetë sjellë gjatë shpërthimit fillestar dhe ditëve të para të pandemisë kur ishte kryesisht një njësi e panjohur dhe qëllimi i kërcënimit të shëndetit publik nuk është realizuar ende plotësisht.

Këto mjete përfshinin simulime epidemike të bazuara në biologjinë e njohur të virusit, siç janë transmetueshmëria e tij dhe faktorë të tjerë. Vetëm 29.7 përqind e këtyre simulimeve ishte virusi në gjendje të krijonte epidemi të vetë-qëndrueshme. Në 70.3 përqind të tjerë, virusi infektoi relativisht pak persona para se të vdiste. Epidemia mesatare e dështuar përfundoi vetëm tetë ditë pas rastit të indeksit.

“Në mënyrë tipike, shkencëtarët përdorin larminë gjenetike virale për të marrë kohën kur filloi të përhapet një virus,” tha Wertheim. “Studimi ynë shtoi një shtresë thelbësore në krye të kësaj qasjeje duke modeluar se sa kohë virusi mund të ketë qarkulluar përpara se të krijonte diversitetin gjenetik të vëzhguar.
“Qasja jonë dha disa rezultate befasuese. Ne pamë që mbi dy të tretat e epidemive që u përpoqëm të simulonim u zhdukën. Kjo do të thotë që nëse mund të ktheheshim në kohë dhe ta përsërisnim 2019 njëqind herë, dy nga tre herë, COVID- 19 do të ishin gazuar vetë pa ndezur një pandemi. Ky zbulim mbështet idenë se njerëzit vazhdimisht bombardohen me patogjenë zoonotikë”.

Wertheim vuri në dukje se edhe ndërsa SARS-CoV-2 po qarkullonte në Kinë në vjeshtën e vitit 2019, modeli i studiuesve sugjeron se po e bënte këtë në nivele të ulëta deri të paktën dhjetorin e atij viti.

“Duke pasur parasysh këtë, është e vështirë të pajtosh këto nivele të ulëta të virusit në Kinë me pretendimet e infeksioneve në Evropë dhe SH.B.A. në të njëjtën kohë”, tha Wertheim. “Unë jam mjaft skeptik ndaj pretendimeve të COVID-19 jashtë Kinës në atë kohë.”

Tipi origjinal i SARS-CoV-2 u bë epidemi, shkruajnë autorët, sepse ishte shpërndarë gjerësisht, gjë që favorizon qëndrueshmërinë dhe sepse lulëzonte në zonat urbane ku transmetimi ishte më i lehtë. Në epidemitë e simuluara që përfshijnë komunitete rurale më pak të dendura, epidemitë u zhdukën 94.5 në 99.6 përqind të kohës. Virusi që atëherë ka mutuar shumë herë, me një numër variantesh që bëhen më të transmetueshëm.

“Mbikëqyrja pandemike nuk ishte përgatitur për një virus si SARS-CoV-2,” tha Wertheim. “Ne ishim në kërkim të SARS-it ose MERS-it të ardhshëm, diçka që vrau njerëzit me një shkallë të lartë, por duke parë mendimin, ne shohim se si edhe një virus shumë i transmetueshëm me një normë modeste të vdekshmërisë mund ta ulë botën në gjunjë”.

Check Also

Tronditet sërish SHBA, polici qëllon me armë zjarri 16-vjeçaren me ngjyrë(VIDEO)

Një ngjarje e rëndë ka ndodhur në SHBA, ku një vajzë 16-vjeçare është qëlluar për …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − five =