Home / Studim

Studim

Shpresë për njerëzimin, ndodh shpikja e madhe/ Vaksinë kundër kancerit me teknologji si me Covid-19

Shkencëtarët e Universitetit të Oksfordit dhe AstraZeneca Plc Covid-19 po përdorin të njëjtën teknologji për të provuar të zhvillojnë një vaksinë terapeutike të kancerit, me rezultate premtuese të dukshme në studimet e kafshëve. Hulumtuesit nga Instituti Jenner i Oksfordit dhe Instituti Ludwig për Kërkimin e Kancerit kanë krijuar një vaksinë …

Read More »

Studimi: Truri mund të zbulojë nëse do të ndodhë apo jo një ngjarje e keqe

Studiuesit në Shkollën e Mjekësisë së Universitetit të Uashingtonit, kanë identifikuar rajonet e trurit të përfshira në vendimin nëse duam të zbulojnë nëse do të ndodhë një ngjarje e keqe. Gjetjet e botuara në revistën “Neuron”, përshkruajnë termin e “varësisë së lundrimit” si aktin e leximit pa fund të lajmeve …

Read More »

Si të zbuloni nëse telefoni i juaj po përgjohet nga sistemi i spiunimit të ‘Pegasus’, këto pajisje janë më të ‘sulmuarat’

Studiuesit e Amnesty International kanë zhvilluar një paketë që mund të ndihmojë përdoruesit të identifikojnë nëse telefoni i tyre ka sistemin e spiunimit të ‘Pegasus’. Sipas mediave të huaja, paketa e verifikimit të telefonave funksionon si në iOS ashtu edhe në Android OS. Ajo thjeshton procesin e përvetësimit dhe analizimit …

Read More »

Ndërtohet “ora” e sistemit imunitar, që parashikon sëmundjet dhe vdekshmërinë

Studiuesit në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Stenfordit dhe Instituti Buk për Kërkime mbi Plakjen në SHBA, kanë ndërtuar një “orë”të plakjes inflamatore, e cila që është më e saktë se sa numri i qirinjve në tortën tuaj të ditëlindjes, në parashikimin se sa i fortë është sistemi juaj imunitar, sa …

Read More »

A do të shembet civilizimi ynë brenda këtij shekulli?

Një studim i ri i jashtëzakonshëm nga një drejtues në njërën nga kompanitë më të mëdha të kontabilitetit në botë, ka zbuluar se një paralajmërim i famshëm disa dekada më parë nga Massachusetts Institute of Technology (MIT) mbi rrezikun e shembjes së civilizimit industrial, duket të jetë i saktë bazuar në të dhënat e reja empirike. Ndërsa bota pret një reagim në aspektin e rritjes ekonomike, pas shkatërrimit që solli pandemia e …

Read More »