Home / Letersi (page 2)

Letersi

Kadare dhe intelektualët e shquar botërore: BE në rrezik, po shpërbëhet para syve tanë!

“Vlerat intelektuale në Europë po përballen me një sfidë që nuk është parë që nga vitet 1930”, thonë disa nga intelektualët më të spikatur nga 21 vende të botës, përfshirë shkrimtarin e madh shqiptar, Ismail Kadare, teksa Britania po shkon drejt përmbushjes së Brexit-it e nacionalistët duket se do të …

Read More »

Letërsia shqipe në 2018-ën, Gjoka: Një popull që mbijeton, ka nevojë të lexojë dhe prekë dramën e vet në letërsi

Studiuesi i letërsisë shqipe, Behar Gjoka, analizon ecurinë e letërsisë sonë gjatë vitit 2018-të. Sipas tij, autorët shqiptarë janë lënë në hije, pasi në Panair vetëm 5 për qind e botimeve i përkisnin letërsisë shqipe. Ndërsa, nisma “Tiranalexon” është thjesht një çështje fasade, sepse leximi është proces shkencor në thelbin …

Read More »

Periudha E Letërsisë Së Pavarësisë

Në vështrimin e shndërrimeve letrare kapërcyelli i shekullit të 20 është një kohë veçanërisht e shënueshme. Më 1900 vdes Naim Frashëri. Po në këtë vit Fishta boton shkrimet e para, kurse vetëm një vit më parë lind Lasgush Poradeci, poeti më i madh modern shqiptar. Pra, me mbarimin e shek. …

Read More »