Home / Kulture

Kulture

Themelohet institucioni i Operës së Kosovës

Pas shumë përpjekjeve dhe zhvillimeve të hovshme në komunitetin artistik në Kosovë dhe një kontributi të madh nga kompozitorët, instrumentistët, solo-këngëtarët, dirigjentët dhe shumë e shumë personalitete, themelohet institucioni i Operës së Kosovës. Në Kuvendin e Kosovës sot, me 75 vota pro, deputetët miratuan propozim-vendimin e Qeverisë për themelimin e …

Read More »

Ndërron jetën në moshën 89-vjecare solistja e parë e Ansamblit Lili Këlliçi (Madhi)

Ndërron jetën në moshën 89-vjecare solistja e parë e Ansamblit Lili Këlliçi (Madhi) Lili Këlliçi(Madhi) ishte një personalitet i padiskutueshëm i botës së artit të koreografisë shqiptare për rreth 30-të vjet. Hapësira ku ajo punoi ,ekzekutoi dhe interpretoi ishte jo vetëm e gjërë ,por edhe shumë komplekse.Koha kur vallëzoi që …

Read More »

“Mbro dhe Promovo” në rrjetet sociale, ekspozita me fotografitë e të rinjve shqiptarë mbërrin në Pogradec

Përdorimi pa kriter i rrjeteve sociale ndonjëherë edhe për forma shantazhuese është nga më të dëgjuarat vitet e fundit. Por për ta ndryshuar këtë realitet, individë, por edhe institucione ndërmarrin nisma të cilat kanë në fokus të rinjtë dhe përdorimin e rrjeteve sociale për diçka pozitive. “Mbro dhe Promovo” është …

Read More »

Laura Nezha dhe Mehmet Xhelili, nëpërmjet një përralle, sollën thellësi në linjat e lavdishme të komedisë brilante

Dy mbrëmjet e fundit të muajit korrik në Teatrin Veror të Universitetit të Arteve u prit me shumë dashuri komedia universale “Duke edukuar Ritën” me aktorët Laura Nezha dhe Mehmet Xhelili, prodhim i Teatrit Shetitës Çajupi. Rita( Laura Nezha)ëndërron të ketë një jetë, që shkon përtej punës në një sallon …

Read More »

KULTURE / Magjia, nga njëbrirëshi, tek Harry Potter-i

Mendimi magjik është i pranishëm në të gjithë legjendat e të gjithë kulturave, në rrëfimet e transmetuar gojarisht që nga këngët afrikane ashtu edhe në letërsinë e shkruar perëndimore. Eshtë një konstante e njerëzimit. Për shembull, tek Odiseja, magjistarja Circe transformon shokët e Uliksit, heroit kulturor të botës antike, në …

Read More »

17 vite pa Kujtim Laron

Nga Miron KOTANI- Kujtim Laro la pasuri të jashtëzakonshme ne te gjitha gjinite e muzikes shqiptare ( pervec operas) por sot ne kete perkujtim dua te ndalem në arkivin e muzikës së lehtë shqiptare, ku Ai mbetet Kampion i padiskutuar i saj me trofe e cmime te shumta, ku vecoj …

Read More »