Home / Histori

Histori

“I Madhërishmi” Lorenco de Mediçi: Jeta e jashtëzakonshme e “tiranit të iluminuar” të Firences

Nga Catherine FLETCHER – Në mesin e Mediçi, familja e famshme e bankierëve që numëronte Papët në mesin e klientëve të saj, dhe pjesëtarët e së cilës u bënë de facto sundimtarët e Firences, spikat mbi të gjithë një emër:Lorenco De Mediçi, ose I Madhërishmi. Ai lindi më 1 janar të vitit 1449, në kohën …

Read More »

Hanibali: Gjenerali kartagjenas që i tmerroi romakët

Hanibal Barka ishte një gjeneral kartagjenas që jetoi midis shekujve III dhe II Para Krishtit. Ai mbahet mend më shumë për fushatën e tij ushtarake kundër romakëve gjatë Luftës së Dytë Punike. Falë udhëheqjes së tij të shkëlqyer, kartagjenasit korrën disa fitore të rëndësishme kundër romakëve, dhe patën sukses në …

Read More »

Zërat e Perëndive. Orakujt e botës së lashtë

Orakujt ishin disa nga njerëzit më të rëndësishëm të botës së lashtë. Këta burra dhe gra jepnin këshillat për të gjitha çështjet e rëndësishme, sidomos për martesën, luftën dhe biznesin. Orakujt mund të ishin si burrat ashtu edhe gratë. Ja cilit ishin më të famshmit. Orakulli i Dodonës Orakulli i …

Read More »

Në ditëlindjen e 110-të të Gonxhes

Në vitin 1968 Enver Hoxha refuzoi një kërkesë konfidenciale të presidentit Frances Charles de Gaulle, për të lejuar nënën e Gonxhe Bojaxhiut, të shkonte për kurim dhe të takohej pas 40 vitesh me të bijën në Romë. I njoftuar që për këtë histori qe interesuar dhe zonja e parë e …

Read More »

Bazuar në një histori të vërtetë

Gjithnjë e më shumë gazetarë në Amerikë po largohen nga redaksitë për të shkruar skenarë për seriale dhe filma televizivë. Siç mëson Nora Ephron, kemi nevojë për faktin e duhur dhe aftësinë për ta treguar atë. Amy Chozick dhe Clintoni i saj Emri që të gjithë përmendin është ai i …

Read More »

Si u bënë macet simbole hyjnore në Egjiptin e Lashtë

Së bashku me hieroglifet, obeliskët dhe modelet gjeometrike, macet shfaqen shpesh në artin e lashtë egjiptian, duke reflektuar statusin unik të kësaj kafshe midis njerëzve që banonin përgjatë lumit Nil. Ato u adoptuan fillimisht si grabitqarë të dobishëm në Egjiptin e lashtë, duke u bërë gradualisht simbole të hyjnisë dhe …

Read More »