Home / Analize (page 7)

Analize

Sinjalet ishin të qarta … Përgjigja globale ndaj koronavirusit është dështimi më i madh i shkencës së kësaj gjenerate

Ne e dinim që po vinte. Në paralajmërimin e saj për botën në 1994, The Coming Plague, Laurie Garrett thotë: “Ndërsa raca njerëzore lufton veten, duke luftuar mbi burimet gjithnjë e më të pakta, avantazhi kalon në anën e mikrobeve. Ata janë grabitqarët tanë dhe do të jenë fitimtarë nëse …

Read More »

Pandemia e koronavirusit do të ndryshojë përgjithmonë rendin botëror/ Kush do të fitoj e kush do dal i humbur…

“Andrà tutto bene”, thonë Italianët, por në të vërtetë, a do të jetë gjithçka më mirë nesër? Mund të duket deklaratë e nxituar, ajo që Emmanuel Macron e ka përshkruar si “një luftë kundër një armiku të padukshëm”, për të marrë parasysh pasojat politike dhe ekonomike. Sidoqoftë, udhëheqësit botërorë, diplomatët …

Read More »

Raporti: Shqipëria dhe ky shtet kanë numrin më të ulët të vdekjeve nga koronavirusi në Europë…

Shqipëria dhe Bullgaria – dy vende me numrin më të ulët të humbjeve njerëzore në Europë në raport me numrin e popullsisë (9 e 8 humbje për një milion banorë). Treguesit më të rëndësishëm të gjendjes së pandemisë, kontrollit dhe përballimit të saj në përgjithësi në Shqipëri u dëshmuan sipas …

Read More »

A rrezikohet bota nga një “krizë” e dytë,nëse Kina “shkaktarja” e Covid-19 do ta zbulonte vaksinën e para?

Globi është futur tanimë në një garë të egër për gjetjen e vaksinës. Çmimi është pushteti dhe ndikimi mbi vendet anembanë globit. Nëse Perëndimi nuk e fiton këtë betejë, atëherë shpërndarja e “armës së vetme” që mund të na mbrojë nga koronavirusi, do të jetë në dorë të Kinës. Konkurentët …

Read More »

Për demokracinë dhe dinjitetin human

Erjus Mezini/ Njëzet e katër shekuj më parë, Platoni, ky themelues i filozofisë botërore dhe mendimit perëndimor, hodhi tezën se demokracia nuk është as e denjë dhe as jetëgjatë. Në veprën e tij Republika (Libri , Platoni argumenton se demokraci thirret sistemi ku çdo pasion tolerohet, ku dëshirat, huqet, epshet …

Read More »