Home / Analize

Analize

Teatri vdiq, rroftë teatri!

Nga Agron ALIBALI   1.Hyrje; 2. Akrobacira të habitshme juridike; 3. Ligji shqiptar në kundërshtim me Kushtetutën dhe Konventën e Parisit; 4. Fondacionet private vetëm mund të nxisin donacione; 5. Roli i çuditshëm i AADF-së; 6. Plani i Menaxhimit të Integruar 2020-2030; 7. Larg duart nga Butrinti. Hyrje  Fundjavën e …

Read More »

MBI “POLITIKËN” DHE DEMONË TË TJERË

Dhe, në gjithë këtë situatë paradoksalisht dalin më të emancipuara partitë se sa do anonimus të cilët duke dashur të krijojnë protagonizëm egocentrik shkojnë aq larg saqë marrin edhe rolin e cenzorëve dhe linçuesve ndaj gjithë asaj që nuk përkon me mllefet e tyre, me “helmet” shekspiriane të dogmës së …

Read More »

Raporti sekret i ’62-it me shënimin e Enver Hoxhës/ Si iu mor pasuria miliona dollarëshe 10 shqiptarëve më të pasur

Dashnor Kaloçi/ Memorie.al Publikohet një dokument i panjohur të nxjerrë nga fondi i ish-Komitetit Qëndror të PPSH-së i cili është shkëputur nga një dosje voluminoze që  i përket vitit 1962 dhe bën fjalë mbi një korespodencë në mes Bankës së Shtetit Shqiptar (Drejtoria e Përgjithshme), me Drejtorinë e Tregti-Financë pranë …

Read More »

Liria fetare në Shqipëri dhe Kosovë/ SHBA analizon situatën: Ja si paraqitet gjendja krahasuar me vendet e tjera në botë

Departamenti amerikan i Shtetit publikoi të mërkurën raportin e tij vjetor mbi gjendjen e lirisë së besimit në botë, që përfshinë të dhëna për gjendjen e lirisë së besimit në 200 shtetet e territore dhe dokumenton shkeljet e kryera nga qeveritë, grupet terroriste dhe individët. “Zbatimi i të drejtës për …

Read More »

Purizmi i skajshëm gjuhësor pengon procesin zhvillues të shqipes

Manjola Lumani Zaçellari/ Gjuha shqipe është përbërësi kryesor i identifikimit kombëtar. Nëpërmjet gjuhës pasqyrohet urtësia e një populli dhe roli i saj është i pazëvendësueshëm në komunikimin shoqëror. Por gjatë ardhjes së saj nga mijëvjeçari në mijëvjeçar, nga shekulli në shekull, nga dhjetëvjeçari në dhjetëvjeçar, ajo ka njohur procese dhe …

Read More »

Koronavirusi godet “rëndë” ekonominë amerikane/ Parashikimi i ekspertëve: Recensioni më i thellë që nga…

Ekonomia e amerikane ndodhet në recesion, bëri të ditur të hënën një grup studimor i politikave ekonomike, gjë që shënon fundin e rritjes më afatgjatë që ka pësuar ekonomia e vendit. Një komision i Byrosë Kombëtare për Kërkimeve Ekonomike, një organizatë private jofitimprurëse që bën studime në fushën e ekonomisë, …

Read More »

Miroslav Lajçak: “Brenda muajsh marrëveshje mes Kosovës dhe Serbisë”, a preken kufijtë?

Përfaqësuesi Special i BE-së, Miroslav Lajcak, planifikon që të vizitojë Prishtinë dhe Beogradin gjatë muajit Qershor, për të përgatitur terrenin për rinisjen e dialogut për normalizim të raporteve mes dy shteteve. Një gjë të tillë e kanë konfirmuar burime diplomatike brenda BE-së për televizionin publik të Serbisë. “Në Bruksel presin …

Read More »