Home / Aktualitet / Australi/ Zjarret e bëjnë qiellin portokalli, qindra vdekje dhe mbi 4.000 shtrime në spital të lidhura me tymin

Australi/ Zjarret e bëjnë qiellin portokalli, qindra vdekje dhe mbi 4.000 shtrime në spital të lidhura me tymin

Tymi nga zjarret vdekjeprurëse të kohëve të fundit në Australi është i lidhur me rreth 445 vdekje dhe më shumë se 4,000 shtrime në spital gjatë disa muajve.

Më shumë se 30 njerëz vdiqën si shkak i drejtpërdrejtë i flakëve dhe mijëra shtëpi u shkatërruan në fund të vitit 2019 dhe në fillim të vitit 2020, duke lënë komunitetet e prekura të shkatërruara.

Komisioni Mbretëror – i ngarkuar me gjetjen e mënyrave për të përmirësuar mënyrën sesi Australia po merret me fatkeqësitë natyrore – dëgjoi nga një specialist i shëndetit të mjedisit se numri i përgjithshëm vlerësohej të ishte shumë më i lartë kur llogaritte ndikimet nga tymi i zjarrit.

Fay Johnston, profesoreshë e asociuar në Institutin për Kërkime Mjekësore të Universitetit të Tasmania’s Menzies, tha që modelimi i saj zbuloi se kishte 445 vdekje që i atribuohen zjarreve, si dhe 4.340 pranime në spital dhe 1,373 vizita në dhoma urgjente.

“Vlerësimet tona për sezonin e kaluar ishin në $ 2 miliardë dollarë (1.3 miliardë dollarë) në kosto shëndetësore të lidhura me humbjen e parakohshme të jetës dhe pranimet në spitale,” shtoi ajo.

Johnston tha që ishte “rreth 10 herë më i lartë” sesa në vitet e mëparshme.

Ka luhatje vit pas viti, natyrisht, por ky është një kapërcim i madh nga gjithçka që kishim parë në 20 vitet e mëparshme,” shtoi ajo.

Johnston tha se 80 përqind e australianëve – ose rreth 20 milion njerëz – ishin prekur nga tymi nga flakët e mëdha, të cilat dogjën më shumë se 10 milion hektarë tokë.

Sidnei u mbulua nga turbullira gri toksike për javë të tëra ndërsa mega-flakët “pushtuan” qytetin më të madh të Australisë, ndërsa qendrat e tjera kryesore përfshirë kryeqytetin, Canberra, gjithashtu u mbuluan nga tymi i rrezikshëm.

Australia e prirur nga zjarri ndaj Bushit ka parë dhjetëra kërkime në lidhje me shkaqet e zjarreve dhe hapat që mund të merren për t’i zbutur ato. Por shumë masa të rekomanduara nga hetimet që kthehen në vitet ’30 ende nuk janë zbatuar.

K.GJ

Check Also

“Alarmi” në Austri dhe Gjermani , “shpërthen” COVID në 3 fabrika mishi

Raste të infektimit me Corona janë shfaqur në tre thertore të mëdha në Austri. Dy …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + 7 =