Home / Aktualitet / Agu i një epoke kompjuterike

Agu i një epoke kompjuterike

Nga Sebastian Zonja
Shkencëtarët njoftojnë se jemi në agun e një epoke të re, dhe kjo e jona do të ngjajë si epoka e dinosaurve për nga teknologjia që përdorim. Dallimi midis kompjterave të sotëm dhe atyre kuantikë është njësoj si të krahasosh një avion Stealth amerikan me heshtën e një indigjeni në pyjet e Amazonës.
Disa institute amerikane thonë se janë pranë krijimit të tij, dhe nëse do ta kishim në dorë një kompjuter të tillë në dekadën e ardhshme, do të thotë se Amerika do ta ndryshojë përgjithnjë mënyrën se si e shohim botën. Deri më tani komjuterat kanë punuar me elekticitet, pra me elektrone, dhe këto paisje të reja do të punojnë me kuante, që është një sasi e caktuar energjie e çliruar nga një burim drite. Pra, shpjetësia që do të operojë kompjuteri është e ngjashme me shpejtësinë e dritës.
Përmes kësaj teknologjie mund të arrihet shumë, thonë eskpertët e fushës. Mund të zgjidhen problemet aq shpejt, sa superkompjuterave më të mirë të botës do u duheshin një milion vjet që t’i llogarisnin. Kompjuterat me kuante do të ndryshojnë gjithçka, qoftë në industrinë farmaceutike, duke krijuar ilaçe të reja, apo duke zgjidhur probleme të cilat nuk kishim ëndërruar kurrë më parë që t’i zgjidhnim.
%09<linearGradient%0Aid=’a’ x1=’50%’ x2=’50%’ y1=’0%’ y2=’100%’><stop%0Aoffset=’0%’ stop-color=’#18AFFF’/><stop%0Aoffset=’100%’ stop-color=’#0062DF’/><filter%0Aid=’c’ width=’118.8%’ height=’118.8%’ x=’-9.4%’ y=’-9.4%’ filterUnits=’objectBoundingBox’><feGaussianBlur%0Ain=’SourceAlpha’ result=’shadowBlurInner1′ stdDeviation=’1’/><feOffset%0Ady=’-1′ in=’shadowBlurInner1′ result=’shadowOffsetInner1’/><feComposite%0Ain=’shadowOffsetInner1′ in2=’SourceAlpha’ k2=’-1′ k3=’1′ operator=’arithmetic’ result=’shadowInnerInner1’/><feColorMatrix%0Ain=’shadowInnerInner1′ values=’0 0 0 0 0 0 0 0 0 0.299356041 0 0 0 0 0.681187726 0 0 0 0.3495684 0’/><path%0Aid=’b’ d=’M8 0a8 8 0 00-8 8 8 8 0 1016 0 8 8 0 00-8-8z’/><g%0Afill=’none’><use%0Afill=’url(#a)’ xlink:href=’#b’/><use%0Afill=’black’ filter=’url(#c)’ xlink:href=’#b’/><path%0Afill=’white’ d=’M12.162 7.338c.176.123.338.245.338.674 0 .43-.229.604-.474.725a.73.73 0 01.089.546c-.077.344-.392.611-.672.69.121.194.159.385.015.62-.185.295-.346.407-1.058.407H7.5c-.988 0-1.5-.546-1.5-1V7.665c0-1.23 1.467-2.275 1.467-3.13L7.361 3.47c-.005-.065.008-.224.058-.27.08-.079.301-.2.635-.2.218 0 .363.041.534.123.581.277.732.978.732 1.542 0 .271-.414 1.083-.47 1.364 0 0 .867-.192 1.879-.199 1.061-.006 1.749.19 1.749.842 0 .261-.219.523-.316.666zM3.6 7h.8a.6.6 0 01.6.6v3.8a.6.6 0 01-.6.6h-.8a.6.6 0 01-.6-.6V7.6a.6.6 0 01.6-.6z’/>%E2%80%9D width=%E2%80%9D18%E2%80%B3 height=%E2%80%9D18%E2%80%B3 />

<div%0Aclass=” “=””>

Check Also

LAJM I FUNDIT/ Rritet ndjeshëm numri i të infektuarve në vend

Gjatë 24-orëve të fundit në vend kanë humbur jetën si pasojë e koronavirusit 7 qytetarë, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − ten =