Kujtimi i beratasve për Bab Dudë Karbunarën dhe reflektimi për harresën historike

Opinion
210
0
sample-ad

Miranda Haxhia

Sot ne u mblodhem ne Berat ku gjimnazi “Babe Dude Karbunara” mbushi 50 vjet. Ishte nje organizim nga vete ish nxenesit dhe erdhi kush deshi, natyrisht, sepse vetem ne fillim te muajit, drejtoria e shkolles njoftoi se per arsye objektive, kremtimi i ketij pervjetori do jete ne Tetor. ….
Edhe pse i tille, kush deshi, e beri nje detyre: Neka Doko dhuroi nje ekspozite me punime ekologjike, qe mbushen muret e zbrazeta te korridoreve ne katin e dyte te shkolles, qe per ne qe studjuam aty, mbetet e shenjte.
Disa prr Bab

ë

ej nesh dhuruam libra ne Biblioteken e shkolles ne katin e trete, ku cuditerisht, dje kishte rene nje pjese e suvase dhe e catise….Kjo gjendje eshte ne te gjithe katin e trete dhe ishte keqardhje e madhe….
Kaluam ne klasat ku studjuan mijera nxenes, sot te rritur, gra dhe burra, gjysher….Na pershendeten drejtori i DAR, nenkryetarja e Bashkise, profesori yne i dashur Ilia Zaka, nje nxenese qe vjet mbaroi me medalje ari shkollen, ndersa na mirepriti nendrejtorja e gjimnazit si dhe disa mesues, qe i falenderoj.
Sikurse falenderoj koleget e mi te medias qe ishin aty duke bere punen, por dhe duke respektuar bashkenxenesit e tyre te gjimnazit.
Edhe pse ky aktivitet ishte njoftuar te pakten prej dy vitesh per tu bere, ende nuk ishte hartuar historiku i shkolles: kush e ka pergjegjesi?????
Per ne qe ishim sot atje, ishte kenaqesi me vete dreka qe kaluam se bashku mes perzemersise se njohur tashme te beratasve.
Thuhet se ne Tetor do kete nje perkujtim tjeter: te shohim se cfare ndryshimi do kete nga takimi i sotem!
Dolem me nje propozim, qe per ne perben detyrim: te bejme rivarrosjen e eshtrave te Babe Dude Karbunares!
Tragjikisht, patrioti i madh Babe Dude Karbunara ka mbetur pa nje varr, qe kurse u prish kisha e Shen Gjergjit ne Kala, ku ndodhej qe prej ndarjes se tij nga kjo jete!!!!!
Prej viteve 70 e deri sot, askush nuk eshte interesuar me kete ceshtje, edhe pse emrin e patriotit te madh e njeh i madh dhe i vogel ne Berat, ne krenohemi me te!
Eshte ne detyrimin tone moral qe ta ribejme kete varrim te njeriut qe perhapi shkrimin e shqipes ne kohen osmane, firmosi si delegat i Beratit Aktin e Pavaresise!
Kush i bashkohet kesaj nisme?

Facebook Comments

POST A COMMENT.

fifteen − 5 =