Greqia pranon “Aktin e Parisit” për kufijtë, Shqipëria e ka harruar

AktualitetEditorial
118
0
sample-ad

Shaban Murati

Ministri i jashtëm grek Nikos Kocias bën një deklaratë historike:” A i njohim ne kufijtë e formuluar sipas Aktit Final të Helsinkit? A e njohim ne Aktin Final të Parisit të vitit 1926?”. (3 korrik 2018, Faqja zyrtare e MPJ të Greqisë). Është hera e parë në 92 vite që një ministër i jashtëm grek konfirmon dhe pranon zyrtarisht dhe publikisht plotfuqishmërinë e “Aktit Final të Delimitimit të kufijve të Shqipërisë” të 30 korrikut 1926, të firmosur në Paris nga katër fuqitë e mëdha dhe nga qeveritë e Shqipërisë dhe të Greqisë. Pra pranon ekzistencën e kufijve tokësorë dhe detarë midis dy vendeve, të vulosur nga “Akti i Parisit” në 1926, akt ku gjithashtu qeveria greke “angazhohet në respektimin me besnikëri dhe ligjëshmëri te Protokolleve dhe të Konventave të bashkëlidhur Akteve të caktimit të kufijve”. (AQSH,149 mv.1926, DI-790,fl.2). Kur vetë ministri i jashtëm grek pranon se kufijtë tokësorë dhe detarë të Shqipërisë janë përcaktuar përfundimisht që në vitin 1926, me çfarë dreq të drejtë Tirana hap dhe diskuton çeshtjen e paqenë të kufijve detarë midis dy vendeve në vitin 2018? Faksimilen dhe analizën e “Aktit Final të Delimitimit të kufijve të Shqipërisë” të vitit 1926 e keni në librin tim “Çeshtja e paqenë e detit: Një intrigë diplomatike greke apo shqiptare?”, Tiranë, 2018.

Facebook Comments

POST A COMMENT.

two × five =