Shtrembërimi dhe abstragimi në pikturat e Ardian Tragaj/ ekspozita

Art
894
0
sample-ad

Në pikturat e Ardian Tragajt, shtrembërimi dhe abstragimi përdoren si mjete për të zbuluar kontradiktat e shoqërisë. Nëse ai po i përshkruan figurat politike si Barak Obama dhe Clintons, ose po merr shenjën e tij nga një galeri karakteresh që përziejnë luajtshmërinë e karikaturave me një atmosferë të errët të deformimit dhe shqetësimit, Tragaj sjell një sy të vëmendshëm për politikën dhe psikologjinë në punën e tij . Me tiparet e tyre të ekzagjeruara dhe sytë e kërkimit, subjektet e tij janë shprehje e absurditetit pothuajse komik, por ka edhe një nënkryetje të dhimbjes dhe dëshirës në fytyrat e tyre, duke bërë një tërheqje të drejtpërdrejtë ndaj mendimeve dhe emocioneve të shikuesit. “Portretet e mia në pamje të parë duken si koka të deformuara,” thotë ai, “por thellë ata simbolizojnë herë dhe sisteme të caktuara politike”.

Duke u rritur në Shqipëri, artisti thotë se “rruga shoqërore, ekonomike dhe politike që po kalon Ballkani” ka ndikuar fort në artin e tij. Ky efekt mund të shihet përmes ndjenjës së ankthit që lëviz përmes punës së tij. Subjektet e tij kurrë nuk duket të jenë në pushim, dhe fytyrat dhe trupat e tyre duken të shtrembëruar dhe modifikuar nga forca jashtë kontrollit të tyre. Ky tension midis subjekteve të tij dhe botës që i përmban ato është një burim kryesor i fuqisë së imazheve të tij.

Burimi tjetër i kësaj fuqie është trajtimi i shkathët i artistit të ngjyrës dhe linjës, si dhe qasja e tij çuditërisht delikate ndaj përbërjes. Brenda çdo pikture, ai përdor një gamë të vetëm disa ngjyrave, duke i dhënë imazhit një thjeshtësi grafike që duket se tërheq çdo figurë përpara. Linjat e tij të guximshme përforcojnë atë efekt, duke krijuar një prani të thjeshtë dhe mashtruese për secilën figurë. Kur kjo qartësi kombinohet me aftësinë e artistit për të zgjatur perspektivën dhe për të ndryshuar konturet e realitetit, lind një botë unike, e cila ndjehet si hallucinatore dhe tërësisht e vërtetë.

Facebook Comments

POST A COMMENT.

3 × 5 =