Ky monument i Pavarësisë nuk ka vlerë artistike

Opinion
663
0
sample-ad

Nga Bashkim Zahaj

Pa fyer autorin dua te shfaq mendimin tim. Kjo ‘veper’ arti ne krijimin e vet dhe qellimin e autorit nuk arrin te transmetoje subjektin qe pretendon per” monument” historik e aq me teper ate te pamvarsise. Dy volume arkitektonike te nje forme utilitare (kuti kepucesh psh. ) te hapura simetrikisht ne diagonale nuk sjellin idene e bashkimit te formes por perkundrazi te ndarjes , kush ndahet dhe pse ?

Vendosja e shqiponjes dhe firmave eshte vetem ilustruese, ne siperfaqe. “Monumenti” nuk arrin te krijoje rraportin artistik midis subjektit dhe vepres se artit. Forma arkitektonike ne kete rast dhe e papritura qe sjell nuk ka lidhje me te qenit “monument i pamvarsise se nje kombi) Historia qe permban subjekti emocionalisht dhe psikologjikisht nuk kane qasje me kete eveniment historik.

Aq eshte e vertete kjo sa edhe njerezit qe kalojne aty e shohin si objekt ( prandaj dhe urinojne ne kendet e tij) dhe jo si monument arti. Monumenti i artit ka te tjera principe dhe udhehiqet nga te tjera ligje estetike sigurisht edhe ne forma moderne arkitektonike. Monumente te ketyre subjekte kane te domosdoshem bashkepunimin me arkitektin per krijimin e bazamenteve urbane te cilat i japin vlere vepres qe ne kete rast mungon.

Facebook Comments

POST A COMMENT.

nineteen − 1 =