Paralajmërimi i frikshëm: Në 2018-n do të ndodhin dy herë më shumë …

Aktualitet
872
0
sample-ad

Paralajmërimi i frikshëm

Studiuesit shpresojnë se planifikuesit e qyteteve në zonat e goditura nga tërmeti do të marrin parasysh paralajmërimin e tyre të fundit.

Si dhe do të punojnë shpejt për të përshtatur ndërtesat ose për të rinovuar planet e emergjencës.

Para se të varrosim veten nga frika e rritjes së numrit të tërmeteve në 2018, le të përpiqemi të kuptojmë se si dhe nëse mund të parashikohet tërmeti.

Sizmologët kanë tentuar të parashikojnë tërmete, por po dështojnë.

Richard Luckett nga Sondazhi Gjeologjik Britanik thotë se edhe pse kur ndodh një tërmet është në thelb një ngjarje e rastësishme, shkencëtarët si ai vetë nuk kanë hequr dorë nga shpresa për të provuar këto fatkeqësi natyrore, transmeton lajmi.net.

Ajo që e bën të vështirë për sizmologët janë ndryshimet e vogla në lëvizjen e planetit.

A e dini se rrotullimi i Tokës ngadalësohet për disa milisekonda në ditë?

Çfarë ka të bëjë rotacioni me tërmetet?

Fatkeqësisht për ne, rrotullimi i ngadalësuar i tokës mund të rezultojë në një goditje në tërmetet të mëdha në vitin 2018.

Megjithatë, siç u përmend më parë, kjo nuk është një vëzhgim i garantuar.

Por është një parashikim i mundshëm siç përmendet nga Roger Bilham i Universitetit të Kolorados dhe Rebeça Bendick Universiteti i Montanës.

Në studimin e tyre të botuar në Letrat Kërkimore Gjeofizike më parë këtë vit, percjell lajmi.net.

Bendick dhe Bilham erdhën në këtë përfundim pas studimit të çdo tërmeti që nga viti 1900.

Ky i fundit regjistroi më shumë se 7.0 në shkallën e magnitudës.

Ata u habitën kur zbuluan se çdo 32 vjet ka pasur një rritje në numrin e tërmeteve të mëdha.

Këto tërmete korrespondojnë me ngadalësimin e lehtë të dukshëm të rrotullimit të Tokës, të shënuar çdo 5 vjet.

Kjo mund të jetë një problem pule ose vezësh, sepse ata ende po studiojnë për të gjetur se çfarë ndikon te tjetra.

Ata përpiqen të zgjidhin misterin duke u përpjekur për të studiuar thelbin e planetit.

Lajm-Shqip

Facebook Comments

POST A COMMENT.

thirteen + 11 =