Përdhunim në grup dhe vrasje: Jeta në burgjet më të këqija

Histori te rralla
603
0
sample-ad
burgu

Burgjet e shtetit Pernambuco në Brazil janë vlerësuar si ndër më të këqinjtë në botë, zona ku praktikisht nuk ekziston ligji dhe ku të burgosurit i shesin kokainë njëri-tjetrit dhe vrasin këdo që u ka borxh para.

Shefat e këtyre burgjeve janë kaq të frikësuar nga të burgosurit, sa më të rrezikshmëve u japin vetë çelësat e qelive. Këta njihen edhe si ‘chaveiros’ ose ‘çelësambajtësit’. Ata ushtrojnë kontroll për të ruajtur rendin e qetësinë në burg. Kështu thuhet në një raport të ‘Human Rights Watch’.

Në raport thuhet se në fakt janë ‘chaveiros’ ata që drejtojnë burgjet në mënyrë mizore, sëmundjet janë të kudogjendura dhe personat vulnerabël përdhunohen në grup. HRW ka dokumentuar raste të të burgosurve vulnerabël, të cilëve iu vendosen qese plastike në kokë, iu lidhen duart nga pas dhe përdhunohen në grup.

‘Chaveiros’ jetojnë në luks në qeli private me televizor, frigorifer, banjo, madje edhe shërbëtorë personalë. Këta të fundit njihen si ‘chegados’. Një i burgosur homoseksual, i quajtur Paulo, 34 vjeç, tha se ai është përdhunuar në grup në qelinë e tij, të cilën e ndan me 67 burra.

‘Çelësambajtësit’ japin me qira baraka dhe ambiente të sigurta brenda burgut, për një pagesë që shkon deri në 500 euro në muaj. Megjithatë dy të burgosur thonë se janë përdhunuar në grup edhe pse ishin në këto zona të mbrojtura.

Përdhunuesit nuk përdorin prezervativ në një shtet ku niveli i AIDS në burgje është 42 herë më i lartë se mesatarja e Brazilit shkruan mapo. Në këtë shtet të Brazilit janë strehuar 32 mijë të burgosur, kur kapaciteti është vetëm 10 mijë.

Drug lords: The chaveiros - or keyholders - order their in-house militias to hurt or kill anyone who owes them money (pictured, an inmate who was killed in a two-day Recife prison riot)Bloody: Pernambuco prisons are the worst-guarded in Brazil and two people died (pictured) during a two-day riot at the Curado prison complex this MayViolence: A prisoner in the Curado prison complex in Recife, Pernambuco, holds a bullet he claims was fired by the chaveiros' henchmen in the cell where he was being heldDestitiute: Inmates who do not have money to buy a 'barraco' - or private bunker - sleep in a corridor in the Curado prison complex in Recife and their belongings hang from the wallsDrug lords: These men are known as keyholders (pictured, the keyholder of Pavilion 7 in PJALLB prison) because they literally hold the keys to prison blocks where they are tasked with 'maintaining order'Turmoil: The chaveiros are tasked with maintaining order inside the prisons but they turn a blind eye to violence, rape and the sick (picture, a man whose rash went untreated for three years)Bribed: Prisoners and their relatives on the outside pay up to £330 to chaveiros so they can sleep in cement bunkers (pictured, on the walls of the room) which offer some respite from the heatDesperate: Inmates have to collect water for drinking, washing, showering, and flushing toilets from taps in the yards that have running water only three times a day for half an hour eachCramped: In the north-east state of Pernambuco, almost 32,000 inmates are housed in prisons (pictured, the dining room of the PAISJ prison in Itamaraca) with capacity for just 10,500 Enslaved: While most prisoners live in abject misery, the chaveiros have their own private cells and even employ inmates as personal servants, known as 'chegados' (right), to do their washingUpgrade: A 'barraco' made out of sheets within a cell in the PAMFA prison within the Curado prison complex in RecifeSqualid: Garbage builds up in one of Pernambuco's prisons which are rife with disease due to unsanitary conditions

 

sample-ad

Facebook Comments

POST A COMMENT.

thirteen + nine =