Maqedonia drejt një krize të thellë

KomentOpinion
393
0
sample-ad

Nga: The Guardian  

Maqedonia, e cila është kandidate për anëtarësim në Bashkimin Evropian, përballet me një krizë të përshkallëzuar politike mes dyshimeve të një “grusht shteti” të planifikuar dhe  një skandali të përgjimeve të publikuar nga opozita.

Lideri i opozitës maqedonase Zoran Zaev edhe këtë të premte lëshoi të ashtuquajturat “bomba” kundër qeverisë, ku u publikuan një seri bisedash të përgjuara të kryeministrit Nikola Gruevski dhe zyrtarëve të tjerë, në të cilën diskutohet për ndërhyrje në procese gjyqësore, media dhe planifikime urbane.

Një prej protagonistëve të mëdhenj është Saso Mijalkov, kushëriri i parë i Gruevskit dhe kreu i Drejtorisë së Sigurisë dhe Kundërzbulimit  (UBK). Por kryeministri maqedonas, Nikola Gruevski ka  hedhur poshtë pretendimet e përgjimit të paligjshëm dhe pretendimet e përsëritura nga Zoran Zaev, duke e akuzuar këtë të fundit për komplot për të përmbysur qeverinë.  Kryeministri maqedonas, Nikola Gruevski, duke hedhur poshtë pretendimet e përgjimit të paligjshëm dhe pretendimet përsëritur se Zoran Zaev u komplot për të përmbysur qeverinë.  Opozita pretendon se qeveria dhe UBK kanë kryer një program masiv përgjimi, monitorimin e bisedave telefonike të mbi 20.000 qytetarëve, përfshirë gazetarë, politikanë dhe figura fetare – një numër më i madh seç  ishin përgjuar gjatë komunizmit.

Maqedonia është kandidate zyrtare për anëtarësim në BE që nga viti 2005, por negociatat kanë qenë në mënyrë të përsëritur të bllokuara nga Greqia për shkak të një mosmarrëveshje në lidhje me emrin e vendit. (Athina kundërshton emrin Republika e Maqedonisë sepse ajo beson se ky emër nënkupton një pretendim ndaj provincës veriore greke të Maqedonisë dhe se pikërisht për këtë ka vënë veton ndaj pjesëmarrjes së Shkupit në organizatat ndërkombëtare, duke përfshirë BE, derisa çështja nuk do të zgjidhet). Derisa zyrtarët e BE-së kanë përsëritur çdo vit rekomandimin për nisjen e negociatave, në Maqedoni janë rritur shqetësimet për rrethimin e  vlerave evropiane sidomos për shkak të ndërhyrjes së pushtetit ndaj lirisë së medias dhe gjyqësorit.

Lideri opozitar Zaev pretendon se bisedat e ardhshme të përgjuara do të të vë në dukje makinacionet e dyshuara  të Gruevskit mbi “çështjen e emrit” dhe mbylljen e një stacioni televiziv të opozitës.

Ai ka thënë gjithashtu se zbulimi i përgjimeve të tjera në të ardhmen mund të përfshijnë edhe  elemente etnike.  Qeveria akuzon Zaevin për spiunazh dhe komplot për një grushtet.

Tensionet në Maqedoni kanë qenë në rritje që prej zgjedhjeve të kontestuara në prill 2014, në të cilat partia në pushtet konservatore VMRO-DPMNE e Gruevskit mundi partinë ish-komuniste Social Demokratët e Zoran Zaev (SDSM), edhe ate për të katërtën herë me radhë. Opozita deklaroi se zgjedhjet ishin manipuluar dhe vjedhur nga pushteti siç quhet diktaturë e Gruevskit.

Florian Bieber, një shkencëtar politik duke u fokusuar në Evropën jug-lindore, ka thënë: “Qeveria maqedonase ka qenë sillet në një mënyrë mjaft autoritar, dhe ka një ndjesi se gjykatësit dhe gazetarët janë të ndikuara nga qeveria, kështu përgjimit nuk është një i madh befasi.

Zyrtarë të qeverisë pranojnë se Maqedonia ka mangësi, por këmbëngulin se procesi i pranimit në BE do të ndihmojë në ndërtimin e një sistemi më transparent, funksional në vend. Mbështetja për anëtarësim në BE është e lartë, në rreth tre të katërtat e popullsisë.

Chris Deliso, drejtor i platformën informative të internetit Balkanalysis.com thekson se drama politike aktuale e Maqedonisë është duke u intensifikuar nga mediat lokale sipas një diskursi partizan. M.P/INA

Facebook Comments

POST A COMMENT.

six + fifteen =