Nën koren e tokës mund të ketë jetë

Shkenceknologji
270
0
sample-ad

Një studim i ri i publikuar në revistën Natyra shpjegon se ka më shumë ujë nën koren e Tokës se sa mbi të dhe që uji që gjendet nën-kore mund të përmbajë jetë. Hulumtuesit nga Universiteti i Torontos shikuan të dhëna nga 19 vende në Kanadë, Afrikë dhe Skandinavi, dhe gjeti 2,5 milje kub ujë. Uji kishte reaguar me gurët miliarda vjet të vjetër të quajtur “Precambrian” për të prodhuar hidrogjenin, i cili mund të jetë një burim i ushqimit për një jetë potenciale aty poshtë.

Hulumtuesit gjithashtu vlerësojnë se gjetjet e tyre e dyfishojnë sasinë e hidrogjenit që besohej të ishte në Tokë. Prodhimi i hidrogjenit sugjeron se disa komunitete mikrobiale komplekse mund të jenë nën koren e Tokës, sipas studiuesve.

Kimia e lashtë e ujit është e ngjashme me atë të ujit të gjetur në thellësi të mëdha të detit. Marsi ka gjithashtu gurë miliarda vjet të vjetër me potencialin për të prodhuar hidrogjen, kështu që ky zbulim do të mund të ketë ndikim në astrobiologjinë nëse procese të ngjashme gjinden se ndodhin edhe atje. Shkencëtarët janë duke shikuar për më shumë dëshmi, por nëse kjo del të jetë e saktë atëherë to të gjinden shumë përgjigje për shumë pyetje.

Facebook Comments

POST A COMMENT.

sixteen − two =