Faktet për kolesterolin

Shendeti
289
0
sample-ad

Kolesteroli është një substancë e bardhë që prodhohet nga mëlçia dhe mbahet në gjak nga proteina të veçanta të njohura me emrin lipoproteina. Disa ushqime, siç janë mishi, qumështi dhe e verdha e vezës, përmbajnë kolesterol.

Kolesteroli është një pjesë e rëndësishme e një trupi të shëndetshëm sepse nevojitet për të formuar membranat qelizore, biliare dhe disa hormone siç janë estrogjeni dhe testosteroni. Megjithatë, nivelet e larta të kolesterolit në gjak kanë një rrezik madhor për sëmundjen koronare të zemrës, e cila mund të shkaktojë atakun e zemrës.

Faktorët që kontribuojnë në kolesterolin e lartë janë dieta e pasur me yndyra të ngopura të kolesteroli, diabeti dhe gjëndrat tiroide nën aktive. Të qenit mbipeshë, gjithashtu rrit nivelin e kolesterolit. Aktiviteti fizik i rregullt përmirëson kolesterolin, kështu që të qenit joaktiv nuk do të përmirësojë rezultatet.

Facebook Comments

POST A COMMENT.

two × 1 =