Shpërthim në diell, më i madhi i 25 viteve të fundit

Foto lajme
337
0
sample-ad

Njolla gjigande diellore që ka përfshirë galaktikën e yllit tonë, është më e madhja e 25 viteve të fundit. Sigurisht ky sgpërthim është më i madhi i këtij cikli diellor. Ai ka një diametër rreth 127 mijë kilometra, që do të thotë se aty mund të qëndrojnë shumë mirë dhjetë planete si Toka.

Ndër të tjera, kjo fushë është e dominuar nga shpërthimi i quajtur, “AR 12192”, e cila është më aktivja e viteve të fundit. Ajo ka prodhuar dhjetë erozione diellore të konsiderueshme gjatë udhëtimit të tij në anën e dukshme të Diellit. Shtatë erozione të të klasit “X”(me energji më të madhe) dhe katër me nivel mesatar klasi “M” të cilët kanë shkaktuar shqetësime në planetin tonë.

Aktualisht njolla e shpërthimit nuk gjendet nga ana jonë dhe nuk paraqet probleme, por pas disa javësh do të kthehet nga ana jonë dhe mund të na rezervojë edhe surpriza. Shpërthimi më i madh i regjistruar ndonjëherë në diell ka qenë ajo e vitit 1947, e cila ka pasur diametrin e tre herë më shumë se “AR 12192”.

Facebook Comments

POST A COMMENT.

eighteen − three =